Jupiter

Juno sonden om Jupiter
I morgen tidlig dansk tid, passerer Juno sonden lavt henover den store røde plet (GRS) på Jupiter. Når den passerer GRS kun 9.000km over skytoppene på den 16.000km store 300år gamle storm, vil den kunne få et fantastisk kig dybt ned i tornadoen!.
Se Juno Spacecraft to Fly Over Jupiter's Great Red Spot July 10<7a> og fælg med på Juno mission page
Jupiters sydpol, set af Juno-sonden
Juno sonden som nåede Jupiter sidste år, har et væsentligt større spektrum af instrumenter end tidligere sonder der har passeret Jupiter. Og ligesom Cassini sonden har studeret Saturn i et årti, skal Juno også studere Jupiter i længere tid. Udover de første detaljerede billeder af Jupiter, er det nu også begyndt at trille ind med videnskabelige resultater af Juno sondens observationer. De første overraskelser er:
- Jupiters sydpol er dækket af planetstore-storme, mens nordpolen er stille
- Det ækvatoriale skybælte strækker sig meget dybt ned gennem atmosfæren (<300km), mens de andre bælter ændrer sig
- Gaskæmpens magnetfelt er langt kraftigere end man havde troet og modeller viste
.. Og det er bare et par af de større overraskelser, NASA nævner
Jupiters store røde plet
Juno sonden som kredser om Jupiter lavede i weekenden en passage tæt forbi Jupiter, Passagen som førte den helt ned til en højde af kun 4.300km over Jupiters skytoppe. Kilde: NASA
Infrarøde billeder af Io under formørkelsen Jupitermånen Io er kendt for sine aktive vulkaner som holdes varme af indre friktion fra Jupiter. Der er flere varme områder på Jupiter, som forskerne regner med er åbne lavasøer. Den største af dem er Loki Patera, som er 200km i diameter. Siden Galileo sonden passerede Io i 1999, har man vidst og undret sig over en regelmæssig opblussen af Loki Patera med godt 1½års mellemrum.

Under en formørkelse hvor en anden måne Europa formørkede Io, brugte man to 8,4m teleskoper (LBTO) til at observere den, netop som den blussede op, og kunne dermed registrere bølger på Loki Patera. Det understøtter en teori om at opblussenen skyldes at overfladen danner en skorpe som ender med at synke og dermed blotter varmere lava.

Se Waves of lava seen in Io’s largest volcanic crater fra UC Berkeley
Den isdækkede Jupiter-måne Europa gemmer efter al sandsynlighed på et undersøisk saltvandshav. Men det er næsten umuligt at undersøge det,gennem den kilometer tykke iskappe. Men nu har forskere fra Arizona State University udviklet et "stetoskop" i form af 4 små robuste seismiske målere, som sammen vil kunne give et 3D billede af alle de lyde is - og vand - normalt giver når det sætter sig, skvulper og så videre. Hvis der skulle gemme sig udviklet liv vil det også kunne høre det!
Læs: Taking the pulse of an ocean world fra Arizona State University