Jupiter

10 sept. 2012 så flere amatørastronomer en eksplosion på Jupiter. Den blev først rapporteret af Dan Petersson fra Wisconsin og blev også fanget på film. Men et 3m IR teleskop kunne kun svagt ane noget der kunne være et nedslags-ar i atmosfæren.

Hændelsen har siden været flittigt diskuteret på bla. ALPO, men en astronom fra Berkeley siger nu at det formodentligt var en meteor

SE George1895's film på Flickr
SE Association of Lunar and Planetary Observers's message board ALPO

Jupiter og dens indre måne Io

Når planeterne roterer, drejer deres magnetfelter med og virker som en radiosender. Under en undersøgelse af Jordens og Saturns radio-transmissioner snublede et Østrisk forskerhold over en usædvanlig transmission fra Jupiter; En periodisk radiostøj ved 10m bølgelængde med en periode på 9timer og 55 minutter!
Forskerne mener transmissionen stammer fra et støvbælte som månen Io efterlader sig omkring sin bane

Kilde: FWF Wissenschaftsfond

Kort over Io's vulkaner

En ny omfattende kortlægning af varmen fra Io's vulkaner som er lavet over data fra Voyager og Cassini sonderne, afslører et komplekst billede af varmekilder der både stammer fra lava lommer lige under overfladen og fra dybere lommer. Det nuancerer dermed lidt billedet af Io som kun værende opvarmet af Jupiters tyngdepåvirkninger.

LÆS MERE hos NASA

Jupiter og dens måne IoCanadiske astronomer har fundet to asteroide-lignende objekter som har vist sig at kredse omkring Jupiter. Ved at sammenligne nye data med tidligere surveys fra 2003 har man kunnet bestemme deres baner meget nøjagtigt. Med lysstyrker på 23-24magnitude, anslår forskerne at de kun er 2-3km store, og dermed er de mindste kendte Jupiter-måner

Kilde: Canadian Astronomical Society

Hvordan kortlægger man en overflade der ændrer sig løbende, såsom Jupiter-månen Io's overflade med al dens vulkanske aktivitet? Et hold geologer har nu kortlagt dens termodynamik og identificeret dens permanente dele.