Jupiter

Jupiters lag af
Jupiters lag af "Mørk brint"
Brint er det mest udbredte og mest simple almindelige stof i universet, såvel som i de store gasplaneter. Man har længe vidst at brint under ekstreme forhold opfører sig helt anderledes end normalt og kan endda ligne metal når tryk og temperatur er højt nok.
Men ved at eksperimentere med brint under højt tryk og opvarmet af lasere, har et forskerhold fundet en hel ny side af brint under høje - men ikke ekstreme forhold.

Det viste sig overraskende nok at brint i dette mellemstadie ved ca. 5000'C, ikke udsender- eller reflekterer almindeligt lys, men kun udsender varmestråling (IR). Det forklarer hvordan de store gasplaneter kan slippe af med de store varmemængder, der dannes i deres indre.

Kilde: 'Probing giant planets’ dark hydrogen ' fra Carneige Science
Jupiters nedre skyer kortlagt med radioteleskoper
Jupiters nedre skyer kortlagt med radioteleskoper
For bare 10år siden var billeder fra radioteleskoper slørede billeder der ikke kunne vise ret meget der var mindre end galakser. Men de nye sammenkoblede radioteleskoper som kan fungere som ét tusinde km stort radioteleskop. dermed overgår radioteleskoper idag endda de visuelle teleskoper i opløsningsevne. Dermed er det lykkedes at lave detaljerede billeder af Jupiter. Og da radiobølger kan gennemtrænge skyer, har man så kunnet kortlægge hvad der gemmer sig under Jupiters skyer!

'New radio map of Jupiter reveals what’s beneath colorful clouds' fra Berkeley
Meteornedslag på Jupiter
Meteornedslag på Jupiter
Et samarbejde mellem professionelle astronomer og en gruppe af 60 amatørastronomer, om at holde konstant øje med Jupiter, har vist at Jupiter i gennemsnit rammes af 6,5 fireballs, eller større meteorer som kan ses fra Jorden om året. Resultatet blev præsenteret på en konference under Europlanet samarbejdet igår.

Kilde: Europlanet
Jupiters vulkanmåne Io
Jupiters vulkanmåne Io
Jupitermånen Ioer oversået af lava-sletter, som vedligeholdes af omkring 100 aktive vulkaner. Io's indre holdes varm af tidevandskræfter fra jupiters tyngdefelt.
Udover sletterne er der også en række bjerge, der klumper sig sammen om vulkanerne. Rent geologisk er det lidt usædvanligt, fordi bjerge oftest dannes når skorpen presses sammen, mens vulkaner skabes af svagheder; De to opstår dermed normalt hver for sig.Men nye beregninger forklarer hvordan Io's bjerge dannes når vulkanerne slukkes. Og geologerne mener at Jordens første bjerge dannedes på samme måde.


'Squeezing out mountains, mathematically, on Jupiter’s moon Io' fra Washington University
17 marts kl. 01.16 dansk tid, blev Jupiter ramt af en asteroide eller lille komet, som resulterede i en flere jorddiametre stor fontæne af gasser der blev sprøjtet ud i rummet. Det var en række amatørastronomer der var så heldige at fange den sjældne - men ikke helt enestående - begivenhed. Jupiter blev også ramt af en komet i 1994 og af mindre asteroide i 2008 og 2010.
Herunder er et par af amatørernes videoer fra Youtube.

Nedslaget filnet af Australieren John McKeon


Her filmet fra Østrig af Gerrit Kernbauer