En undersøgelse af Jupiter-månen Europas overflade, viser at dens overflade er dækket af sedimenter fra det hav man ved der gemmer sig under isen

Jupiter-månen Europa's overflade er dækket af is, og kilometer under denne overflade ligger et skjult hav.Og ligesom på Saturn-månen Enceladus, sprøjter der ind imellem geysere af vanddampe op gennem sprækker i dens is-skorpe.

Analyser af disse geysere viser, at de hovedsageligt består af vand-is og indeholder en del salte. Så hvis geyserne stammer fra et skjult hav, eller bare vand-lommer i dens indre som holdes varme af gnidninger fra tidevandskræfter fra den nærliggende kæmpeplanet

Ind imellem sprøjter der vand og dampe op i sprækker i isen som spreder sig i rummet om Månen. Men noget af det falder også ned igen.

En ny kortlægning af dens overflade viser at de dele af månen hvor geyserne kommer fra, har en større andel af vand-is og visse salte end resten af overfladen. De nye analyser af fordelingen af CO-is versus vand-is, og fordelingen af disse salte, dokumenterer en sammenhæng mellem geyserne og overfladen.

Det skjulte hav menes at strække sig under hele dens is-overflade. Analyser baseret på målinger fra Voyager og Galileo sonderne viser at det flydende hav er op til 100km dybt og at iskappen kun er få kilometer tykt. Men det gør det også meget svært tilgængeligt for små rumsonder

Mike Brown fra California Institue of Technology som er medforfatter af undersøgelsen som er baseret optagelser med Keck teleskopet på Hawaii og dens Osiris-spektrometer siger om fundet:"..undersøgelsen viser at der sandsynligvis tilføres energi til havet, hvilket er vigtigt i forhold til muligheden for at finde liv der Det betyder også, at hvis du vil vide hvad der er i havet, skal du bare tage til overfladen og skrabe noget af"

Så hvis man vil vide mere om hvad der gemmer sig i Europa's skjulte hav, skal man med andre ord bare studere dens overflade.

LÆS MERE på JPL