Jorden

Med to uger tilbage af året er det så godt som sikkert, at 2014 ender med et gennemsnit på 10,0°C i Danmark. Det er ny varmerekord og Danmarks første år med en tocifret middeltemperatur.

Det har været et varmt år i Danmark. Så varmt, at vi nu er på vej mod en sensationel rekord.

På baggrund af målinger og prognoser er det mest sandsynlige, at året 2014 ender med en gennemsnitstemperatur i Danmark på 10,0°C. Dermed bliver den stående rekord på 9,5°C fra 2007 overgået med 0,5°C. DMI har målt temperaturen i Danmark i 140 år.

Middeltemperaturen i Danmark 2014
Klimatolog Mikael Scharling, der løbende har fulgt udviklingen, siger: "Ingen af de enkelte måneder i 2014 har sat varmerekord. Til gengæld er hele fem af årets måneder blandt de top-5 varmeste af deres slags. Og alle årets 12 måneder har været varmere end klimanormalen. Alt i alt er det ret ekstremt".

Mikael Scharling påpeger også, at vi bryder en skarp, mental grænse, når vi går fra en étcifret til en tocifret rekord i Danmark. Han sammenligner det med, da CO2-indholdet i atmosfæren første gang passerede 400 ppm i foråret 2013.

Stærk indikation på klimaændringer
Klimaforskere ved DMI har beregnet, hvor ekstremt et år på 10,0°C er for Danmark. Først så de på, hvor tit vi skal forvente et så varmt år, hvis Danmarks klima er konstant og ikke ændrer sig. Derefter gentog de øvelsen, men denne gang under antagelsen af, at Danmark bliver varmere og varmere i takt med den globale opvarmning.

Temperaturudviklingen i Danmark

"Hvis vi antog, at Danmark ikke var ramt af klimaændringer, men havde et klima svarende til 1961-90, så ville år med en gennemsnitstemperatur på 10,0°C kun forekomme naturligt med omtrent 700 års mellemrum. Det er altså en meget usandsynlig hændelse", fortæller DMI's forskningschef Katrine Krogh Andersen og fortsætter:

"Antager vi derimod, at vi har oplevet en jævn opvarmning, ja så vil år med 10,0°C forekomme med 18 års mellemrum på nuværende tidspunkt og endnu hyppigere i fremtiden. Temperaturer som i år vil blive mere og mere almindelige".

Katrine Krogh Andersen konkluderer, at temperaturen i 2014 er højst usandsynlig uden klimaændringer; klimaændringer, som FN's klimapanel IPCC med stor sikkerhed fastslår, er menneskeskabte.

Varme med ulemper
Danskerne er ikke de eneste, der har svedt i 2007. Også Norge er på vej mod et rekordår, og tirsdag meddelte FN’s organisation for vejr og klima, at Europa samlet set har haft sit varmeste år. Hvorvidt det samme gælder hele kloden, ved vi først midt i januar, når alle data er indsamlet og behandlet. December skal dog ende særdeles kold på verdensplan, hvis det skal undgås.

Hvor tanken om en varm sommerdag tiltaler mange af os, så er det en anden historie, når varmen bliver ved og ved. Så bliver den til en ulempe. To danske rapporter fra 2014 om fremtidens klima understreger, at vi får både flere deciderede hedebølger, langt større tørkeproblemer og forhøjet risiko for katastrofer som store naturbrande. Også en del dyre- og plantearter, der i dag lever i Danmark, kommer under voldsomt pres.


KIlde: Nisel Hansen, DMI Nyheder
Oversigtskort over Bolider de sidste 10år
Hver dag rammes Jorden af hundreder småpartikler som brænder op i atmosfæren - Dvs. stjerneskud. Nogle af disse er dog større - kaldet Bolider - og enkelte gør også skade, som den i Chelyabinsk i 2013.
For at skabe overblik over risikobilledet fra de mindre meterorer har NASA lavet en statistik over bolider de sidste 10 år, og lavet dette kort over fordelingen.

Kilder: NASA's NEO program og Asteroid Redirect Mission
Sierra Leone set fra rummetEn international aftale mellem rumorganisationerne om at stille gratis satellitdata til rådighed, har indtil nu assisteret i 400 katastrofesituationer. Men da aftalen trådte i Okt, var det første gang den blev brugt for koordinere i kampen mod sygdomme.
Kilde: UK Space Agency
Tropisk lavtryk over Stillehavet Supertyfonen Nuri i det nordvestlige Stillehav har egentlig ikke været særligt spændende, fordi den har befundet sig langt fra land og derfor kun har kunnet vise sin styrke for Stillehavets bølger. Men når Nuri i weekenden rammer polarfronten, forventes den at udvikle sig til et ekstratropisk lavtryk - en atmosfærisk bombe!
LÆS MERE på DMI
Uforklarligt methan hot-spot i USA Amerikanske forskere har på baggrund af data fra ESA's SCIAMACHY instrument, lokaliseret en - indtil videre - uforklarlig overproduktion af methan i det sydvestlige USA, hvor staterne Arizona, Colorado, New Mexico og Utah mødes. Først troede man det var en fejl, men dataene viste at området som er på størrelse med Sjælland, over en 6år periode udsendte 0,59 megaton methan om året - 3,5x så meget som normalt!

Kilde: NASA