Jorden

metero/Stjerneskud Her til aften fortæller hundreder af øjenvidner om et stort lysglimt og et brag fra et meteor over sjælland. Overvågningskameraer har også registreret meteoren,som oplyste landskabet som ved en fuldmåne eller mere, selvom der var tæt skydække over hele Sjælland.
Det er ikke mere end et par dage siden en lignende blev set over Jylland, ligesom der også har været 2 meget klare ildkugler over USA. Der er 3 aktive meteorsværme; Centauriderne, Hydriderne og Virginiderne, men ingen af dem er normalt særlig aktive.

SE VIDEO, læs øjenvidneberetninger og om 2 klare ildkugler over USA (IMO)

Danskeren Poul Jensen har lavet en suverænt flot film om- og med Nordlys, man bare må se. Men se ekstramaterialet som forklarer farver og hastighed først for at få mest muligt ud af filmen, som også kan købes på DVD/blueray.

Kilder: og DMI
GrønlandNye målinger fra ESA's Sentinel satellit. fra japanske JAXA, samt flere Europæiske rumagenturer, viser at Grønlands største gletcher - 'Zachariae Isstrom' i det nordøstlige Grønland mister 5 millioner tons is om året!
Jeremie Mouginot fra University of California Irvine siger "Zachariae Isstrom's form og dynamik har ændret sig dramatisk de seneste år; Gletcheren bryder nu op og kælver store isbjerge, som vil hæve havniveauet de næste årtier" Det estimeres af Zachariae Isstrom indeholder vand nok til at hæve vandstanden globalt med 46cm!

SE MERE på 'International effort reveals Greenland ice loss'
Jorden er omgivet af mørkt stof
Mens almindeligt stof normalt rammer og stoppes af Jorden, passerer mørkt stof lige igennem. Men Jordens tyngdefelt afbøjer - eller rettere fokuserer - det mørke stof.
Allerede i 1990'erne forudsagde man at det måtte være sådan, men de seneste år har man også kunnet observere det, og har kunnet konstatere at der stråler mørkt stof i lange filamenter (hår) ud fra Jorden. De kommer ikke i nærheden af Jorden, men begynder først ca. 600.000km over Jordens overflade.

Se 'Earth Might Have Hairy Dark Matter' hos NASA
El Nino 1997 og 2015
"El Nîno" er et varmefænomen i havet omkring ækvator der som regel dukker op omkirng jul og , som har stor indvirkning på havstrømme mm. op igennem Atlanterhavet. EL Nînoen i 1997 var katastrofal stor og skabte mudderskrev og oversvømmelser som gjorde store skader langs den amerikanske vestkyst. Men Ninoen i år overgår den i 1997 markant viser nye data fra NASA. På den ene side siger de at "Ingen El Nîno ligner hinanden" Men på den anden side siger de også "Stay tuned!".

SE MERE hos NASA/JPL