Jorden

Globale stigninger i Methan og CO2-koncentrationer
Globale stigninger i Methan og CO2-koncentrationer
Indholdet af CO2 i atmosfæren er steget støt og roligt de sidste 20år og derfor har man sat "ambitiøse mål" for at reducere tilvæksten i menneskelige CO2 udledninger. Men til trods for det, viser ESA's målinger at CO2 indholdet stadig stiger med 0,5% pr år.
De årlige sæsonudsving tyder dog på at plantelivet reagerer med at forøge deres O2 emission, men hvor meget effekt det vil få, kræver yderligere studier, skriver ESA.

En af de store bekymringer har været den Methan der har været indfrosset i permfrosten ved polerne, som nu er ved at tå op. Indtil 2007 var der ikke nogen stigning i atmosfærens Methan indhold, men siden er den steget og ESA's målinger viser at den i gennemsnit stiger 0,3% pr år!.
Problemet med Methan er at det er en 10x mere effektiv drivhusgas, end CO2

SE Methane and Carbondioxide on the rise fra ESA
De 4,5 mia år gamle klipper på Baffin Island
De 4,5 mia år gamle klipper på Baffin Island
Undersøgelser af klipperne på Baffin island mellem Canada og Grøndland, viser at nogle af klipperne på øen er ældre end Månen!vs mindst 4,5 mia år gamle!

Læs mere


NASA's satellitter som overvåger ismængden omkring polerne, har registreret et rekordlavt isdække omkring nordpolen. Sidne 1979 har vi registreret et tab på ca 1 mio kvadratkilometer, skriver NASA

Kilde: NASA
Skibsvrag fundet med LANDSAT
Maritimne forskere har viser hvordan man kan finde skibvrag med LANDSAT

Det anslås at der ligger 3 millioner skibsvrag i havene! LANDSAT programmets formål er at affotografere Jorden i flere bølgelængder. Og nu har maritime forskere vist hvordan man kan lokalisere de mange kystnære skibsvrag.

Kilde: 'Landsat Satellite Spots Foundered Ships in Coastal Waters' hos NASA
Meteoritter Geologer har i årevis vurderet, at Jorden blev ramt af en større meteorit for ca. 1 mio. år siden. Nu har tyske geologer studeret en række ca. samtidige meteorit-kratre rundt om på Jorden. Ved at vurdere erosionen, og ved analyser af isotopers henfald, kan de konkludere, at Jorden blev ramt af en serie større meteoritter for ca. 790.000 +/- 21.000 år siden. En begivenhed som kan have haft global effekt på liv og klima, selv om det ikke medførte nogen masseudryddelse på det tidspunkt.

Kilde: University of Heidelberg