Jorden

Meteoritter Geologer har i årevis vurderet, at Jorden blev ramt af en større meteorit for ca. 1 mio. år siden. Nu har tyske geologer studeret en række ca. samtidige meteorit-kratre rundt om på Jorden. Ved at vurdere erosionen, og ved analyser af isotopers henfald, kan de konkludere, at Jorden blev ramt af en serie større meteoritter for ca. 790.000 +/- 21.000 år siden. En begivenhed som kan have haft global effekt på liv og klima, selv om det ikke medførte nogen masseudryddelse på det tidspunkt.

Kilde: University of Heidelberg

Midtvesten blev denne uge hærget af tornadoer, som et vidne om ekstremt vejr. Men "ekstremt vejr" kan også være mere fredeligt; Som fx. i Death Valley som normalt er et af de varmeste og tørreste steder på Jorden (Det varmeste sted er Luth ørkenen i Iran), har også oplevet usædvanlige mængder regn og blomstrer som aldrig før - bogstaveligt talt!
Det vidner også om hårdført livet kan være, at blomsterne kan ligge i dvale i så mange år, og så...
Cykonne 11P Winston som ramte Fiji øerne2016Fiji øerne blev i weekenden ramt af cyklonen winston, som sidste uge blev opgraderet fra et tropisk lavtryk til tropisk storm. Da den kom ind ovre land på Fiji øerne accellereredes den til vindstyrker op til 350km/t, som ifølge AFP er det kraftigste man nogensinde har målt på den sydlige halvkugle. Fijis 1 mio befolkning var forberedt og blevet flyttet, så "kun" 17 mistede livet, men man frygter ifølge at flere skal dukke op.

Cykloner er store vejrsystemer på op til 1000km i diametersom kan føre mindre vejrsystemer som orkaner med sig.

SE NASA's "Winston-side" og DR
metero/Stjerneskud Her til aften fortæller hundreder af øjenvidner om et stort lysglimt og et brag fra et meteor over sjælland. Overvågningskameraer har også registreret meteoren,som oplyste landskabet som ved en fuldmåne eller mere, selvom der var tæt skydække over hele Sjælland.
Det er ikke mere end et par dage siden en lignende blev set over Jylland, ligesom der også har været 2 meget klare ildkugler over USA. Der er 3 aktive meteorsværme; Centauriderne, Hydriderne og Virginiderne, men ingen af dem er normalt særlig aktive.

SE VIDEO, læs øjenvidneberetninger og om 2 klare ildkugler over USA (IMO)

Danskeren Poul Jensen har lavet en suverænt flot film om- og med Nordlys, man bare må se. Men se ekstramaterialet som forklarer farver og hastighed først for at få mest muligt ud af filmen, som også kan købes på DVD/blueray.

Kilder: og DMI