Jorden

salt-indhold

NASA's Salt-Mapper satellit har nu efter kun 1år kortlagt havenes saltindhold og resultatet overrasker. På billedet har de blå områder lavest saltindhold, og de røde - som forskerne sammenligner med fastlandenes ørkenområder - har højest saltindhold. Kortlægningen  har også betydning for forståelsen af Golfstrømmen som holder Europa varm

LÆS MERE hos NASA/JPL
LÆS OGSÅ om Salt-Mapper

Planer om at justere Jordens energi-balance ved at sprøjte aerosoler ud i den øvre atmosfære, for at kompensere  for den globale opvarmning, møder en del modstand fra en del lande. Derfor foreslår nogle amerikanske forskere nu at de lande der vil være med, så bare får fortrinsret til at bestemme mål-temperaturen.

Kilde: Carneige Science

En slags lysende natskyer - men ikek helt

Mange har de sidste dage kunnet se et fænomen der kaldes lysende natskyer over Danmark. De dannes af småpartikler allerøverst i atmosfæren, men kan normalt kun ses olm sommeren. Grunden til at de er her nu, skyldes angiveligt damp og småpartikler fra den meteor der eksploderede over Rusland i weekenden. (Foto: Tom Axelsen)

LÆS MERE på DMI

Warburton Basinnet i Australien er en forsænkning i de underjordiske lag som hidtil har været undersøgt for sine effekter på grundvandet. En ny undersøgelse af forsænkningen konkluderer at den ikke er resultatet af pladetektonik, men derimod fra et enormt meteornedslag for flere hundrede millioner år siden - og dermed længe før dinosaurerne

Kilde: Sciencedirect

Smoggen over Beijing (北京) har nu igen overgået sig selv og er så tæt at den kan ses fra rummet. Sigtbarheden i byen er nede på 200m og byens 17,8 millioner indbyggere opfordres til at blive indedøre.