Jorden

Kilometer-dyb boriung ned til sø under Antarktis' iskappe

Teknikere fra NASA er taget til sydpolen, for at deltage i udforskningen af søen Lake Alice, der har ligget isoleret under sydpolens iskappe i årtusinder. Den cigar-formede ubåd som er på størrelse med et baseball bat, kaldes meget originalt  'Micro submersible Lake Exploration Device'  Se videoen her

Jorden set fra rummet

Det er ikke kun CO2-forurening der truer Jorden: En fremtrædende Australsk forsker advarer sammen med FN-organet UNEP, om at Jorden er ved at blive forgiftet. Menneskeskabte kemikalier findes nu efterhånden overalt i naturen, og sniger sig i stadigt stigende omfang ind i fødekæderne.

Kilde: CRC for Contamination Assessment and Remediation of Environment og UENP-rapport (pdf)


salt-indhold

NASA's Salt-Mapper satellit har nu efter kun 1år kortlagt havenes saltindhold og resultatet overrasker. På billedet har de blå områder lavest saltindhold, og de røde - som forskerne sammenligner med fastlandenes ørkenområder - har højest saltindhold. Kortlægningen  har også betydning for forståelsen af Golfstrømmen som holder Europa varm

LÆS MERE hos NASA/JPL
LÆS OGSÅ om Salt-Mapper

Planer om at justere Jordens energi-balance ved at sprøjte aerosoler ud i den øvre atmosfære, for at kompensere  for den globale opvarmning, møder en del modstand fra en del lande. Derfor foreslår nogle amerikanske forskere nu at de lande der vil være med, så bare får fortrinsret til at bestemme mål-temperaturen.

Kilde: Carneige Science

En slags lysende natskyer - men ikek helt

Mange har de sidste dage kunnet se et fænomen der kaldes lysende natskyer over Danmark. De dannes af småpartikler allerøverst i atmosfæren, men kan normalt kun ses olm sommeren. Grunden til at de er her nu, skyldes angiveligt damp og småpartikler fra den meteor der eksploderede over Rusland i weekenden. (Foto: Tom Axelsen)

LÆS MERE på DMI