Jorden

Sydpolen set fra rummet

I maj 2012 borede Russiske forskere sig ned til en subglacial sø der har ligget dækket af is i årtusinder under Sydpolens iskappe. Efter der har været rygter om at de havde fundet en ny livsform, meddeler de nu at de IKKE har fundet nogle anderledes livsformer i det isolerede miljø.

Kilde: Discovery, AFP mfl

I en meget lang periode indtil for 635mio.år siden, var Jorden totalt dækket af is. Nu har studier i tiden lige efter denne periode kaldet "Snowball Earth", fundet en pludselig voldsom stigning i CO2 i atmosfæren. Episoden blev fundet ved at studere fordelingen af O-17-isotoper i geologiske lag. Forskerne kan ikke sige hvorfor, men det kan have skyldtes vulkaner, meteorer eller lignende.

Kilde: Louisiana State University, Eurekalert mfl.

Kilometer-dyb boriung ned til sø under Antarktis' iskappe

Teknikere fra NASA er taget til sydpolen, for at deltage i udforskningen af søen Lake Alice, der har ligget isoleret under sydpolens iskappe i årtusinder. Den cigar-formede ubåd som er på størrelse med et baseball bat, kaldes meget originalt  'Micro submersible Lake Exploration Device'  Se videoen her

Jorden set fra rummet

Det er ikke kun CO2-forurening der truer Jorden: En fremtrædende Australsk forsker advarer sammen med FN-organet UNEP, om at Jorden er ved at blive forgiftet. Menneskeskabte kemikalier findes nu efterhånden overalt i naturen, og sniger sig i stadigt stigende omfang ind i fødekæderne.

Kilde: CRC for Contamination Assessment and Remediation of Environment og UENP-rapport (pdf)


salt-indhold

NASA's Salt-Mapper satellit har nu efter kun 1år kortlagt havenes saltindhold og resultatet overrasker. På billedet har de blå områder lavest saltindhold, og de røde - som forskerne sammenligner med fastlandenes ørkenområder - har højest saltindhold. Kortlægningen  har også betydning for forståelsen af Golfstrømmen som holder Europa varm

LÆS MERE hos NASA/JPL
LÆS OGSÅ om Salt-Mapper