Jorden

Jorden

En ny undersøgelse fra North Carolina State University dokumenterer sammenhængen mellem global opvarmning og mere ekstrem nedbør, og forudser 20-20% stigning i nedbørsmængderne på den nordlige halvkugle (USA, Europa og Asien)

Kilde: NOAAnews

Normalt forestiller man sig Jorden skorpe som et 30km tykt lag over en 3000km kappe, efterfulgt af lavaen i Jordens ydre kerne, hvorfra der er lommer op i kappen til nær overfladen. Men analyser af naturlig forekommende elektromagnetisk støj fra Jorden indre har afsløret et helt uventet 25km tykt lag delvist smeltet magma under skorpen. Fundet vil få stor betydning for forståelsen af pladetektonikken og forudsigelsen af jordskælv.

Kilde: University Center San Diego UCSD

Klimaændringer betyder ikke kun varmere vejr, men også mere vand, korrosion mv. Norge har netop lavet en rapport med et overblik over hvor konsekvenser vil ramme, og kommunernes evne til at imødegå dem. En forberedelse som Danmark også burde gøre sig...

Kilder: Cicero og Forskingsrådet.no

Sydpolen set fra rummet

I maj 2012 borede Russiske forskere sig ned til en subglacial sø der har ligget dækket af is i årtusinder under Sydpolens iskappe. Efter der har været rygter om at de havde fundet en ny livsform, meddeler de nu at de IKKE har fundet nogle anderledes livsformer i det isolerede miljø.

Kilde: Discovery, AFP mfl

I en meget lang periode indtil for 635mio.år siden, var Jorden totalt dækket af is. Nu har studier i tiden lige efter denne periode kaldet "Snowball Earth", fundet en pludselig voldsom stigning i CO2 i atmosfæren. Episoden blev fundet ved at studere fordelingen af O-17-isotoper i geologiske lag. Forskerne kan ikke sige hvorfor, men det kan have skyldtes vulkaner, meteorer eller lignende.

Kilde: Louisiana State University, Eurekalert mfl.