Jorden

Atmosfærisk flod af vanddampe skaber snevejr

Et NASA-ledet studie af vejcirkulationer har identificeret en "flod" af tætte vanddampe i atmosfæren. De har så fundet ud af hvordan de regelmæssige cirkulationssystemer øst og vest for USA reagerer når de møder den, og hvordan det påvirker vejret.

LÆS MERE hos NASA


21 oktober dannedes en tropisk storm over Atlanterhavet som får navnet Orenzo . Billeder fra GOES satellitten viser tydeligt hvordan stormen dannes.

Kilde: NASA Multimedia

For 2,3 mia. år siden steg iltindholdet i Jordens atmosfære dramatisk - en hændelse der blev kaldt "the Great Oxidation Event". Men en ny undersøgelse viser at det kort efter faldt hurtigt igen.

Kilde:  Proceedings of the National Academy of Sciences

Hidtil har videnskaben ment, at den første ilt i atmosfæren - og livet begyndte - blev dannet for ca. 2,3 milliarder år siden i Jordens ca. 4,6 milliarder år lange historie. Men nu kan ”iltens massive fødsel i atmosfæren” og dermed forudsætningen for liv på landjorden rykkes 700 millioner længere tilbage.

Forskere har i årtier kæmpet med at forklare Jordens istider som kommer igen med 100.000års mellemrum. De menes at skyldes små variationer i Jordens bane. Men først nu begyndet puslespillet at gå op; Forskerne har identificeret 3 cykler i jordens bane, som sammen med nye modeller af den isdækkede Jord's "isolation" kan forklare det

Kilder, Columbia University, ETHlife mfl