Asteroider

Hayabusa2 sondens skygge på asteroideoverfladen
Hayabusa2 sondens skygge på asteroideoverfladen
Den Japanske JAXA rumsonde Hayabusa2 sendte i går 2 rovere ned med den og venter nu spændt på at høre fra dem efter landingen. Roverne bliver de første som skal bevæge sig rundt på overfladen af en asteroide, men skal dog erne vil ikke køre rundt på asteroiden, men vil udnytte den lave tyngdekraft til at hoppe rundt.

Næste måned vil Hayabusa2 sende en 2 kg kobberplade ned mod asteroiden for at lave et lille krater og skabe en støvsky fra dens indre, man kan analysere. Derudover vil den også sende en Fransk/Tysk rover, kaldet "Mobile Asteroid Surface Scout" (MASCOT) ned på asteroiden, skriver JAXA
Mini-måne om Jorden Næsten hver uge passerer små asteroider tæt forbi Jorden; Nogle passerer Jorden i millioner km's afstand, men ofte også inden for Månens bane. I 2006 opdagede man en sådan NEO asteroide kaldet 2006 RH120, som det viste sig var indfanget i en midlertidig bane om Jordens og Månen; Jorden havde dermed i en periode 2 måner!.
Imens har JAXA sendt deres anden sonde til en asteroide for at få prøver med hjem, og NASA arbejder med en plan om at indfange en asteroide. Men forskere der har studeret RH120 og andre NEO-asteroider mener at Jorden regelmæssigt burde indfange små asteroider fra det indre asteroidebælte som bare er/har været for små til at blive opdaget. Og de vil være meget lettere at indfange og studere end dem i bæltet, mener forskerne
Foto afasteroiden Ryugu, fra den Japanske Hayabusa2 sonde Den Japanske rumsonde Hayabusa2 som er gået i kredsløb om den 1km store asteroide Ryugu, efter 3½ års rejse har taget dette billede fra en afstand af 40km. Den er nu gået ned i en afstand af kun 20km, men skal så tæt på, at den kan tage en prøve fra den of returnere den til Jorden, ligesom dens forgænger Hayabusa-sonden gjorde.
I mellemtiden har ESA også fået støvkorn fra den første sonde til analyser. Og de lever sandelig op til forventninger om at se noget "extra-terrestisk",for de er meget anderledes end sand7støvkorn fra Jorden!
Dobbeltasteroiden 2017 YE5's bane om Solen relativt til Jordens bane
Dobbeltasteroiden 2017 YE5's bane om Solen relativt til Jordens bane

Sidste år opdagede man en hidtil ukendt stor NEO asteroide (Near Earth Orbiting) som blev døbt 2017YE5. Den blev opdaget da den var tættest på Jorden i juni 2017. Afstanden var 6 mio km og den kommer ikke tættere på Jorden end det de næste 170år, så den er ikke farlig for os.
Men nye radar observationer af den viser at den faktisk er 2 asteroider af samme størrelse som kredser om hinanden - hver er ca 900m stor. Dobbelt asteroider og asteroider med måner er ikke ualmindelige, men det er kun den sjette kendte dobbeltasteroide, som består af 2 lige store legemer skriver JPL/NASA
Ceres: Kanten af Occator krateret, men det hidtil mest detaljerede billede af en af de hvide pletter på dværgplaneten
Ceres: Kanten af Occator krateret, men det hidtil mest detaljerede billede af en af de hvide pletter på dværgplaneten
NASA's Dawn sonde som blev opsendt 2007 og gik i kredsløb om dværgplaneten Ceres i 2015 er nu gået fra en bane 385km over Ceres til en ny bane, kun 35km over Ceres!.
Dermed har den kunnet tage en række meget detaljerede og dramatiske billeder af den store asteroide/lille planet, som ligger i asteroidebæltet lige udenfor Mars's bane. Billedet her viser en del af kraterkanten om Occatorkrateret,med en af de berømte hvide pletter, man så længe før man kom til Ceres. Se Dawn's Latest Orbit Reveals Dramatic New Views of Occator Crater fra NASA