Asteroider

De 5 nye Neptun trojanere
De 5 nye Neptun trojanere
Astronomer har fundet 5 hidtil ukendte såkaldte 'trojanske asteroider'; Dvs asteroider som "gemmer" sig om andre himmel-legemer.Faktisk kredser de ikke om Neptun selv, men om Neptund Lagrange punkter. dvs matematiske punkter hvor Solens- og Neptuns tyngdekraft udligner hinanden.

4 af de 5 trojanere kredser om Neptuns L4, 60 grader foran Neptun, mens den femte kredser om dens L5-punkt 6o grader bag den. Analyser af deres baner viser at de kun er stabile nogle millioner år, hvilke antyder at de formodentligt er indfanget for nyligt, astronomisk set

arxiv.org/abs/1609.04677

Torsdag lidt over midnat opsender NASA deres OSIRIS REx sonde, med kurs mod den lille asteroide Bennu for at lande på den i 2018, tage en prøve fra den og returnere den til Jorden i 2023. OSIRIS sonden som opsendes på en Atlas V raket, vejer i sig selv kun 880kg, men med fuld tank vejer den 2,1ton. Udover sample return missionen har den også 3 kameraer til at observere asteroiden. Tanken med OSIRIS er at lære mere om asteroider, men også at finde ud af hvordan man kan stoppe en trussel fra rummet

FØLG OPSENDELSEN på OSIS Bloggen
I jagten på en niende planet langt ude i Solsystemet, har forskere nu kortlagt 10% af himlen, uden dog at finde spor af den.

Men det har ført til fund af en lang række objekter på den anden side af Neptun: For eksempel en stor Kuiper bælte asteroid (KPO) 2013 FT28, samt flere andre mindre KPO'er.

Men også det hidtil fjerneste kendte objekt i Solsystemet 2014 FE72, som kommer ikke mindre end 3.000 AU (astronomiske enheder).
Selvom det er under en promille af et lysår, er det så langt ude I Solsystemet at den påvirkes af nabostjerner og galaktiske tidevandskræfter!

Kilde: Hunt for ninth planet reveals new extremely distant Solar System objects
Kuiperbælte asteroide
Kuiperbælte asteroide
Man har de seneste år fundet en lang række Kuiper bælte asteroider.Blandt disse skile især én type ud - nemlig de såkaldte Trans Neptun Objekter (TNO), som er en række småplaneter/asteroider på den anden side af Neptuns bane. En undersøgelse af TNO'erne og især dem med høje inklinationer (dvs hældning i forhold til solsystemets plan), har fundet flere grupperinger af dem, hvoraf nogle er retrograde. Dvs at de drejer den anden vej rundt om Solen end resten af planeter/asteroiderne.
Forfatterne fremhæver at sådanne baner ikke er stabile, og/men at en eventuel niende planet ikke kan stabilisere den. De er med andre ord lidt usikre på hvorfra de stammer, eller hvad der holder den i banen.

Se 'Discovery of A New Retrograde Trans-Neptunian Object: Hint of A Common Orbital Plane..' på arXiv og Harvard
Asteroide passerer Jorden
Asteroide passerer Jorden
I 2000 fandt man en meteorit på overfladen afd en frosne Tagish sø i Canada. Meteoritten er siden blevet studeret nøje; Ikke kun fordi fundet af den var specielt, men også fordi det har vist sig at den er noget anderledes. 3 forskere mener nu at den stammer fra Kuiper bæltet, som er det ydre asteroidebælte der ligger uden for Plutos bane. Hvis det er sandt er det første gang man har set en meteorit derude fra på Jorden.

Kilder: Tagish Lake meteorite may have come from Kuiper belt, Astronomical journal mfl.