Faldskærmsudspringer nær ramt af meteor

Under et faldskærmsudspirng blev nordmanden Anders Helstrup næsten ramt af et meteor. Han havde et videokamera på da den passerede ham. Astrofysikere og geologer som har efterforsket hændelsen, bekræfter at det var et fragment fra en større meteor der eksploderede længere oppe (SE VIDEO).

Den aromatiske hydrocarbonat dimethylnaphthalene optræder ofte i meteoritter. Engelske forskere har nu vist hvordan krystaklstrukturen i stoffet ændres afhængigt af det tryk og temperatur det oplaver, så man kan bruge det som et kosmisk barometer.


Et internationalt forskerhold har annonceret hvad de kalder "et overraskende fund, i det ydre solsystem, som rejser mange nye spørgsmål". Opdagelsen er bla. gjort ved hjælp af det danske 1,54m teleskop i Chile (bill.)
Fundet vil blive offentliggjort på nen pressekonference i morgen eftermiddag
Kilde: ESO media advisory

11 februar susede den 200x400m store asteroide forbi Jorden i en sikker afstand af 4,2 mill. km. Ved lejligheden rettede man det 70m Arecibo Observatory i Puerto Rico mod den og optog en 2,5timer lang radar-optagelse, som dækkede en hel rotation af dobbelt-asteroiden. "Peanut-formen" er meget almindelig blandt asteroider, som skyldes at det er 2 asteroider som er stødt sammen

Kilde: JPL/NASA

En nyopdaget asteroide overraskede astronomerne ved at blive opløst i 10 mindre fragmenter, kort efter dens opdagelse - Muligvis som følge af en kollision med en anden mindre asteroide.