Asteroider

Kuipeeer Bælte ObjektetEfter at have passeret Pluto i 200? fortsatte New Horizon sonden ud i det ydre Kuiper asteroidebælte. Målet var at undersøge mindst én KBO (Kuiper Belt Object) og den har nu nået til sit mål - en ret nyopdaget asteroide som er døbt "Ultima Thule", som den vil passere nytårsaften. Signalerne fra New Horizon vil først nå Jordeen i løbet af nytårsdag, hvor NASA og John Hopkins University vil sørge for 'live coverage' på JHU's Yourtube kanal.NASA selv regner med at være lukket ned ligesom al anden offentlig betjening i USA og kan dermed ikke dække den selv, skriver NASA og New Horizons News Center.

New Horizon sonden er den hidtil hurtigste rumsonde, så passagen forbi Ultima Thule vil være ret kortvarig.
NEO Near Earth Asteroid 2003 SD220 radar
22 december passerer Near Earth Asteroiden (Nær-Jord) asteroiden 2003 SD220 Jorden Jorden i en sikker afstand af 2,9mio km. Men allerede 15-17 december kunne NASA tage disse ret fantastiske radarbilleder af den 1,6km lange asteroide.
Billederne som har en opløsningsevne på 3,7m, vider blandt andet en 300m højderyg i den ene ende af asteroiden.
det er den tætteste passage forbi Jorden 2003 SD220 har taget i 400 år og den vil ikke komme tættere på før 2070.
Det har været muligt at lave radarbilleder med så h'j opløsning,befdat lade3 70-300m radioteleskoper i USA og sydamerikaarbejde sammen som ét stort radioteleskop/radar-array
OSIRIS-REx sonden tager prøver fra Bennu asteroiden
I mandags nåede NASAs OSIRIS-REx sonde den kun 262m store asteroide 105519 Bennu. OSIRIS-REx skal bruge 2 år på at studere Bennu i detaljer og slutte af med at returnere til Jorden med en overflade-prøve fra Bennu.

Bennu er interessant på 2 måder:
1. Den er en uberørt rast ra Solsystemets dannelse
2. Det er en potentiel farlig NEO-asteroide (Near Earth Orbit),som passerer Jorden hvert 6 år og har 1:2700 chance for at ramme Jorden indenfor de næste 178år.

Astronomerne holder nøje øje med potentielt farlige asteroider og beregner deres baner langt ud i fremtiden. Men da Bennu vil passere indenfor få millioner km fra Jorden i 2054, 2060, 2080 og 2135, kan dens bane ændre sig en smule ved hver passage og så har man ikkke længere helt styr over hvor langt fra Jorden den vil passere næste gang. Så efter den anden passage i 2060 begynder man at blive usikker på dens bane, så ved dens tætteste passage mellem Jorden og Månen i 2135 er baneusikkerheden så stor at man ikke kan sige om den vil ramme Jorden. Det er bla derfor derer så stor interesse for Bennu skriver NASA
Osiris sonden er ankommet til asteroiden Bennu
OSIRIS-REx sonden (Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer) ankom i går til den kun 492m store asteroide Bennu, i det indre asteroidebælte.

Billedet her er taget fra en afstand af kun 19km, men OSIRIS skal længere ned mod Bennu for at tage prøver som skal returneres til Jorden, srkiver NASA
Asteroiden 101955 bennu som OSIRIS-REx er på vej til Rumsonden OSIRIS-REx som er på vej mod asteroiden 101955 Bennu, som den efter planen skal returnere en prøve fra i september 2014.

OSIRIS-REx er nu så tæt på Bennu, at man for første gang har kunnet tage et højopløsnings-billede af den kun 492meter store asteroide,
Billedet er ifølge NASA taget fra en afstand af kun 330km