Asteroider

Tidligere analyser af Chelyabinsk meteoren som ramte en Russisk by for 2 år siden, viste at der var et nøje sammenfald mellem dens bane og asteroiden 1999 NC43.
Men nye analyser af baner og spektral-analyser af 1999 NC43, viser at sammenhængen er usandsynlig; "De delte lignende baner, men deres sammensætning er hgelt forskellig" forklarer Vishnu Reddy, som har udgivet en artikel om den i Icarus. Så Chelyabinsks meteorens oprindelse er stadig uvis.
Kilde:

Da den store asteroide 2004 BL86 igår passerede Jorden i en afstand af 1,2mio km, blev den observeret grundigt. Observationerne viser dels at den er væsentligt mindre end man troede - "kun" 325m hvor man troede den var over 600m. Men derudover fandt man også at den har en lille måne kredsende om sig. Det er ikke første gang man ser måner om asteroider, og de ender sandsynligvis med at smelte sammen med asteroiden.

LÆS MERE hos NASA
Asteroiden 2004 BL86's passage forbi Jorden26 januar passerer den 500m store asteroide 2004 BL86 Jorden i en sikker afstand af 1,2mio km. Selvom det er god afstand, er det den største kendte asteroide der kommer så tæt på Jorden indtil 1999 AN10 passerer Jorden i 2027.
Ved passagen vil den blive observeret med mikrobølge-radar, som gør det muligt at få et detaljeret billede af den, selv over den store afstand.

Kilde: NASA/JPL
Asteroide bryder op Det indre hovedbælte af asteroider menes at være skabt ved solsystemets dannelse, hvorefter kollisioner menes at have skabt en sværm af mindre asteroider istedet for færre store. Men en ny undersøgelse viser at asteroider under 100m nok i højere grad har spredt sig selv, fordi deres tyngdekraft ikke har kunnet holde dem samlet, så rotationen har spredt dem i småstykker

LÆS MERE på Harvard Smithsonian
Hayabusa 2 sonden på vej mod asteroideDen Japanske Hayabusa2 blev idag opsendt med succes fra Tanegashima Space Center i Japan. Hayabusa 2 skal møde C-type asteroiden 1999JU3, som den skal sende en "impactor" - et projektil - ned mod, for at lave et krater i 1999JU3. Derved vil man kunne se lidt af dens indre og hvor stor en effekt et sådant "angreb" på en asteroide har.

Kilde: JAXA