Asteroider


De millioner kendte asteroider drejer næsten alle samme rundt om Solen: Kun 82 har retrograde baner. En af de få undtagelser er den forholdsvist nyopdagede 2015 BZ509 (kaldet 'Bee-Zee'). Analyser af dens bane viser at den utroligt nok har overlevet at bevæge sig mod "køreretningen" i flere millioner år, selvom den deler bane med Jupiter og 6000 andre asteroider.
Forklaringen er ifølge forskerne at Jupiter faktisk afbøjer dens bane når de mødes og at denne "legen kylling" har holdt den i en stabil bane i mindst en million år og vil fortsætte den næste million år
Kilde: Wrong-way asteroid plays ‘chicken’ with Jupiter fra Western university
Asteroiden 2016 WJ1
Asteroiden 2016 WJ1
Da asteroiden 2016 WJ1 (Sleuth) blev opdaget, gav den anledning til alarmer, fordi de første analyser sagde at den havde 1:8000 sandsynlighed for at ramme Jorden!
Men selvom analyserne ikke var gode nok til at udelukke et nedslag, gjorde de det muligt at følge den tilbage i tiden, hvor man genfandt den på gamle optagelser og dermed kunne præcisere dens bane så meget at man kunne udelukke at den vil ramme Jorden.

Kilde: ESA

Da den kun 2m store Near Earth Orbit (NEO) asteroide 2015 TC25 passerede tæt forbi Jorden sidste år, blev den observeret flittigt. Dermed lykkedes det at lave en kortlægning af den hidtil mindste asteroide til dato. Den var interessant nok også den hidtil klareste NEO asteroide man hidtil har set Analyser af dens bane og sammenligninger af spektre, viser at den kan stamme fra hovedbælte asteroiden 44 Nysa.
Kilde: University of Arizona
Kunsters gengivelse af en Asteroideindsamlingsmission
Kunsters gengivelse af en Asteroideindsamlingsmission (NASA)
NASA påtænker at indfange en "Near Earth Asteroide" for at studere den og dermed lære mere det tidligste solsystem, og samtidigt få erfaringer der kan redde Jorden fra en trussel fra rummet. Selvom det kan lyde sindssygt at infange en asteroide, mener forskere faktisk det er lettere måde at studere det tidlige Solsystem end en dyb boring i fx Månen!

Forskere har (bla.) derfor studeret 597 NERO asteroider med Spitzer rumteleskopets yderst sensitive infrarøde IRAC kamera. De har netop udgivet en artikel med deres fund og karakteristika for 80 af dem.
Selvom NEO asteroider er lette at studere ved alle bølgelængder, udsender de væsentligt mere infrarød stråling, fordi de i vores del af solsystemet, varmes op af Solen og derfor har overfladetemperaturer over frysepunktet.

Kilde: Harvard Smithsonion Center for Astrophysics
De 5 nye Neptun trojanere
De 5 nye Neptun trojanere
Astronomer har fundet 5 hidtil ukendte såkaldte 'trojanske asteroider'; Dvs asteroider som "gemmer" sig om andre himmel-legemer.Faktisk kredser de ikke om Neptun selv, men om Neptund Lagrange punkter. dvs matematiske punkter hvor Solens- og Neptuns tyngdekraft udligner hinanden.

4 af de 5 trojanere kredser om Neptuns L4, 60 grader foran Neptun, mens den femte kredser om dens L5-punkt 6o grader bag den. Analyser af deres baner viser at de kun er stabile nogle millioner år, hvilke antyder at de formodentligt er indfanget for nyligt, astronomisk set

arxiv.org/abs/1609.04677