Asteroider

Første billeder af Ultima Thule De første lidt detaljerede billeder af et Kuiper Bælte Objekt (KBO) Ultima Thule fra New Horizons sonden, er kommet igennem og viser et to-delt objekt på 16 x 32km, som roterer som en propel. Det løser et mysterie om dens flade lysvarationskurve skriver John Hopkins University.

New Horizons sonden passerede Ultima Thule i en afstand af kun 3.500km og samlede meget store mængder data som den nu har travlt med at transmittere tilbage til Jorden. Men på grund af den store afstand vil det tage op til 20 måneder at transmittere de mange data!.
Læs mere på John Hopkins University Pressemeddelelse
New Horizons passage forbi Ultima Thule Kuiper Bælte Objektet
I nat passerede New Horizons sonden Kuiper bælte asteroiden Ultima Thule, efter en 3½ års rejse siden den passerede Pluto i juli 2015. Det blev fejret som en nytårnedtælling på John Hopkins University (Billedet ovenfor), selvom de første data først vil blive modtaget 12 timer senere og så først skal decifreres og renses. De første billeder af et Kuiper Bælte Objekt vi dermed nok først blive publiceret sent nytårsdag.
En af de ting forskerne har undret sig over mens de nærmede sig asteroiden, var at den stort set ikke udviste nogen lyskurve; Altså at dens lys ikke varierer sønderligt i takt med dens rotation. Men det lille mysterium og et hav af andre vil måske bliver løst de kommende dage, når data kommer ind.
Kuipeeer Bælte ObjektetEfter at have passeret Pluto i 200? fortsatte New Horizon sonden ud i det ydre Kuiper asteroidebælte. Målet var at undersøge mindst én KBO (Kuiper Belt Object) og den har nu nået til sit mål - en ret nyopdaget asteroide som er døbt "Ultima Thule", som den vil passere nytårsaften. Signalerne fra New Horizon vil først nå Jordeen i løbet af nytårsdag, hvor NASA og John Hopkins University vil sørge for 'live coverage' på JHU's Yourtube kanal.NASA selv regner med at være lukket ned ligesom al anden offentlig betjening i USA og kan dermed ikke dække den selv, skriver NASA og New Horizons News Center.

New Horizon sonden er den hidtil hurtigste rumsonde, så passagen forbi Ultima Thule vil være ret kortvarig.
NEO Near Earth Asteroid 2003 SD220 radar
22 december passerer Near Earth Asteroiden (Nær-Jord) asteroiden 2003 SD220 Jorden Jorden i en sikker afstand af 2,9mio km. Men allerede 15-17 december kunne NASA tage disse ret fantastiske radarbilleder af den 1,6km lange asteroide.
Billederne som har en opløsningsevne på 3,7m, vider blandt andet en 300m højderyg i den ene ende af asteroiden.
det er den tætteste passage forbi Jorden 2003 SD220 har taget i 400 år og den vil ikke komme tættere på før 2070.
Det har været muligt at lave radarbilleder med så h'j opløsning,befdat lade3 70-300m radioteleskoper i USA og sydamerikaarbejde sammen som ét stort radioteleskop/radar-array
OSIRIS-REx sonden tager prøver fra Bennu asteroiden
I mandags nåede NASAs OSIRIS-REx sonde den kun 262m store asteroide 105519 Bennu. OSIRIS-REx skal bruge 2 år på at studere Bennu i detaljer og slutte af med at returnere til Jorden med en overflade-prøve fra Bennu.

Bennu er interessant på 2 måder:
1. Den er en uberørt rast ra Solsystemets dannelse
2. Det er en potentiel farlig NEO-asteroide (Near Earth Orbit),som passerer Jorden hvert 6 år og har 1:2700 chance for at ramme Jorden indenfor de næste 178år.

Astronomerne holder nøje øje med potentielt farlige asteroider og beregner deres baner langt ud i fremtiden. Men da Bennu vil passere indenfor få millioner km fra Jorden i 2054, 2060, 2080 og 2135, kan dens bane ændre sig en smule ved hver passage og så har man ikkke længere helt styr over hvor langt fra Jorden den vil passere næste gang. Så efter den anden passage i 2060 begynder man at blive usikker på dens bane, så ved dens tætteste passage mellem Jorden og Månen i 2135 er baneusikkerheden så stor at man ikke kan sige om den vil ramme Jorden. Det er bla derfor derer så stor interesse for Bennu skriver NASA