Asteroider


Når den 780m store Didymos asteroide som har en 120m stor måne passerer Jorden i 2020, vil den blive mødt af ESAs Hera satellit. Udover videnskabelig interesse er formålet med Hera at forberede teknologier til at afværge asteroider der kan true Jorden.
Men Hera vil ikke være alene, men vil blive fulgt af 2 mindre 6-enheders cubesat sonder som skal gå tættere på Didymos kaldet APEX og Juventas
- APEX (Asteroid Prospection Explorer) skal lave spektroskopiske analyser
- Juventas som bla er lavet af danske GomSpace skal lave detaljerede gravitionelle målinger af de 2 asteroider og dermed også afdække deres indre.
Kilde: ESA
Seneste billeder af KBO asteroidem Ultima Thule fra New Horizon sonden John Hopkins University har publiceret nye bedre billeder af Ultima Thule Kuiper Bælte Objektet.

Billederne er taget af New Horizon sonden, da den passerede asteroiden 1/1 kl. 18.33 DST med en hastighed af 51.000km/t.

De 2 billeder der er sammensat her, er taget med 38 minutters mellemrum, og viser detaljer ned til hhv 310m og 140m, skriver JHU
Første billeder af Ultima Thule De første lidt detaljerede billeder af et Kuiper Bælte Objekt (KBO) Ultima Thule fra New Horizons sonden, er kommet igennem og viser et to-delt objekt på 16 x 32km, som roterer som en propel. Det løser et mysterie om dens flade lysvarationskurve skriver John Hopkins University.

New Horizons sonden passerede Ultima Thule i en afstand af kun 3.500km og samlede meget store mængder data som den nu har travlt med at transmittere tilbage til Jorden. Men på grund af den store afstand vil det tage op til 20 måneder at transmittere de mange data!.
Læs mere på John Hopkins University Pressemeddelelse
New Horizons passage forbi Ultima Thule Kuiper Bælte Objektet
I nat passerede New Horizons sonden Kuiper bælte asteroiden Ultima Thule, efter en 3½ års rejse siden den passerede Pluto i juli 2015. Det blev fejret som en nytårnedtælling på John Hopkins University (Billedet ovenfor), selvom de første data først vil blive modtaget 12 timer senere og så først skal decifreres og renses. De første billeder af et Kuiper Bælte Objekt vi dermed nok først blive publiceret sent nytårsdag.
En af de ting forskerne har undret sig over mens de nærmede sig asteroiden, var at den stort set ikke udviste nogen lyskurve; Altså at dens lys ikke varierer sønderligt i takt med dens rotation. Men det lille mysterium og et hav af andre vil måske bliver løst de kommende dage, når data kommer ind.
Kuipeeer Bælte ObjektetEfter at have passeret Pluto i 200? fortsatte New Horizon sonden ud i det ydre Kuiper asteroidebælte. Målet var at undersøge mindst én KBO (Kuiper Belt Object) og den har nu nået til sit mål - en ret nyopdaget asteroide som er døbt "Ultima Thule", som den vil passere nytårsaften. Signalerne fra New Horizon vil først nå Jordeen i løbet af nytårsdag, hvor NASA og John Hopkins University vil sørge for 'live coverage' på JHU's Yourtube kanal.NASA selv regner med at være lukket ned ligesom al anden offentlig betjening i USA og kan dermed ikke dække den selv, skriver NASA og New Horizons News Center.

New Horizon sonden er den hidtil hurtigste rumsonde, så passagen forbi Ultima Thule vil være ret kortvarig.