Asteroider

Asteroide passerer Jorden
Asteroide passerer Jorden
I 2000 fandt man en meteorit på overfladen afd en frosne Tagish sø i Canada. Meteoritten er siden blevet studeret nøje; Ikke kun fordi fundet af den var specielt, men også fordi det har vist sig at den er noget anderledes. 3 forskere mener nu at den stammer fra Kuiper bæltet, som er det ydre asteroidebælte der ligger uden for Plutos bane. Hvis det er sandt er det første gang man har set en meteorit derude fra på Jorden.

Kilder: Tagish Lake meteorite may have come from Kuiper belt, Astronomical journal mfl.
Asteroiden 2016 G1 Panstarrs
Asteroiden 2016 G1 Panstarrs
Efter et fund af en kometagtig asteroide for et par år siden, har detaljerede asteroidestudier, fremvist flere eksempler på asteroider med hale, som har fået flere til at argumentere for at der skulle være en klasse af "inder-bælte kometer". Men studier af den nyopdagede aktive asteroide P/2016 G1, viser at den er udbrudt for ganske nylig, og da den har en ret cirkulær bane, ville almindelig isfordampning i sollyset har tømt den for is for længe siden.

Derfor kan spanske astronomer nu konkludere at den/de er skabt af meteornedslag, som har sendt 17.000 tins støv og is ud i rummet

Læs artiklen Early evolution of disrupted asteroid P/2016 G1 på arXiv
Asteroiden 324P La Sagre
Den aktive asteroide 324P La Sagre med nogle måneders mellemrum

Den aktive asteroide 324P / La Sagre blev opdaget i 2010. Den har en kometlignende hale, men en asteroidelignende elliptisk bane, med største afstand på 3,1AU - dvs at den kun når ud mellem Mars og Jupiter. 324P er usædvanlig, men ikke helt enestående. Men spørgsmålet er om det er en komet der er blevet fanget i det indre solsystem, eller en speciel slags asteroide?

324P blev observeret med Hubble i sep-dec 2015, da den var i perihelion i vores kvadrant af solsystemet, som var en sjælden god mulighed for at studere den.
Studierne som er publiceret på arXiv, viser at den er i en oprindelig bane, men har en ret lille med en masse på 400.000ton og det at den dermed kun vil kunne overleve 100.000år med den nuværende udstrømning af gasser.
Det er altså en isblandet asteroide , men efterlader kun 2 mulige forklaringer på den hale; Enten skyldes gasserne om den et sammenstød eller meteornedslag, eller også er det en midlertidig fase i dens liv. Men fordi man har set gasserne om den ved flere perihelpassager, mener forskerne at det skyldes oprindelige gasser i dens indre som periodisk bryder ud, så den måske er aktiv i 20-30 år og så inaktiv i 100.000år. Men teorien skal bekræftes ved flere observationer inden man kan sige det med sikkerhed
NEO asteroider om Jorden
NEO asteroider om Jorden
Studier af den lille asteroide 2016 HO3 som blev opdaget sidste år, viser at dens bane om Solen følger Jordens bane meget nøje; Dens bane er mere elliptisk en Jordens, så den nogle gange er tættere på Solen og overhaler os indenom, og andre gange længere ude.

Hvis du synes du har hørt historien før forveksler du den muligvis med asteroiden 2003 YN107, som fulgte en lignende men mere ustabil bane og som forsvandt for år tilbage.Men denne nye asteroide er mere låst til os, og har fulgt os i et århundrede, og vil sandsynligvis fortsætte med det lang tid endnu, udne dog at være en fare for os.

Se 'Small Asteroid Is Earth's Constant Companion' fra JPL
For 470mio. år siden smadrede 2 store asteroider sammen . antageligt op tiul 100-150km store Det skabte en byge af meteoritter kaldet Chondritter, som man hidtil har fundet flere hundreder af rundt om på Jorden. Men nu har svenske geologer fundet en helt anderledes og ukendt type meteorit fra samme periode.

"Den type meteor vi har fundet .. er en type vi ikke kender fra dagens verden" siger Birger Schmitz fra Lund University til AFP. Forskerne mener dermed at de kan have fundet en del af lidt mindre asteroide der ramte den større asteroide som Chondritterne stammer fra. Dens meget anderledes sammensætning får geologer og astronomer til at tro at den stammer fra uden for solsystemet

Kilde: A new type of solar-system material recovered from Ordovician marine limestone i Nature