Asteroider

AFP refererer et interview med Rolf Densing - som leder European Space Operations Centre (ESOC) i Darmstadt - i anledning af den internationale "Asteroid day"
I gennemsnit siger han, bliver Jorden ramt af en stor asteroide som den der udryddede dinosauerne hvert 100mio år. ESOC vurderer at man har kortlagt 90% af dem i den størrelse, så dem er han ikke bekymret for.
Han er langt mere bekymret for de mindre (15-140m) asteroider som den der ryddede 2000m2 skov Tunguska i 1908. I gennemsnit rammes Jorden af den størrelse hver 300ede år. Hvis en sådan størrelse sten rammer en større by kan det få katastrofale konsekvenser!
Lige nu er der ikke så meget vi kan gøre ved det, men vi må blive ved at holde øje med dem, siger han og forberede et forsvar mod dem.
Near Earth Orbit (NEO) asteroide I eftermiddag passerede den godt ½km store asteroide 2017 CS jorden, i en sikker afstand af 8 x afstanden til Månen. Ved et tilfælde vil en anden asteroide 2007 WV4 som også er godt ½km passere Jorden i en næsten lignende afstand på 8x Måneafstande.
Begge passager er med andre ord sikre nok, men de vil begge være ideelle mål for radarobservationer som på dne afstand vil kunne vise detaljer på ned til ca 35m
Radarobservationer af asteroiden 2014 JO25 I dag/nat passerede den kilometer-store asteroide 2014 JO25 Jorden i en afstand af "kun" 1,8 mio km.Dermed var det muligt at lave meget detaljerede optagelser af asteroiden, som viste sig at bestå af 2 store klumper, hvoraf den største er 620m i diameter
LÆS NASARadar Spots Relatively Large Asteroid Prior to Flyby

19 April passerer den 650m store asteroide 2014 JO25, Jorden i en afstand af 1,8mio. km.den kommer fra retningen bag Solen og vil være synlig et par dage i mindre teleskoper ved 11 magnitude, inden den forsvinder. Det er dens tætteste passage forbi Jorden de næste 400år. Samme dag passerer komet PanSTARRS (C/2015 ER61) også Jorden, i en sikker afstand af 109 mio.km. Kilde: NASA
Planetrester i Mars's bane
Mars deler bane med en klasse af asteroider som kaldes 'Trojanere'. En ny analyse af Trojanerne viser at:
- Trojanernes sammensætning er meget ensartet
- De klumper også sammen i deres bane: 8 af de større ligger om samme Lagrangepunkt (L5)
Deres analyse er naturligvis grundigere end bare "ligner hinanden", så de mener dermed at have sandsynliggjort at Trojanerne faktisk er resterne af en oprindelig mini-planet i Mars's bane.

Kilde: Armagh Observatory