Asteroider

NEO asteroider om Jorden
NEO asteroider om Jorden
Studier af den lille asteroide 2016 HO3 som blev opdaget sidste år, viser at dens bane om Solen følger Jordens bane meget nøje; Dens bane er mere elliptisk en Jordens, så den nogle gange er tættere på Solen og overhaler os indenom, og andre gange længere ude.

Hvis du synes du har hørt historien før forveksler du den muligvis med asteroiden 2003 YN107, som fulgte en lignende men mere ustabil bane og som forsvandt for år tilbage.Men denne nye asteroide er mere låst til os, og har fulgt os i et århundrede, og vil sandsynligvis fortsætte med det lang tid endnu, udne dog at være en fare for os.

Se 'Small Asteroid Is Earth's Constant Companion' fra JPL
For 470mio. år siden smadrede 2 store asteroider sammen . antageligt op tiul 100-150km store Det skabte en byge af meteoritter kaldet Chondritter, som man hidtil har fundet flere hundreder af rundt om på Jorden. Men nu har svenske geologer fundet en helt anderledes og ukendt type meteorit fra samme periode.

"Den type meteor vi har fundet .. er en type vi ikke kender fra dagens verden" siger Birger Schmitz fra Lund University til AFP. Forskerne mener dermed at de kan have fundet en del af lidt mindre asteroide der ramte den større asteroide som Chondritterne stammer fra. Dens meget anderledes sammensætning får geologer og astronomer til at tro at den stammer fra uden for solsystemet

Kilde: A new type of solar-system material recovered from Ordovician marine limestone i Nature
Komet C/2014 S3
Komet C/2014 S3
ESO har fundet en unik asteroide i Oort skyen, som er dannet i det indre solsystem ved solsystemets dannelse, men som er fanget i kometskyen langt ude i solsystemet.
På grund af dens bane er den teknisk set en komet, så dne har fået kometnavnet C/2014 S3 (PANSTARRS). Omhyggelige spektroskopiske analyser af C/2014 S3 viste overraskende at dens sopektruim ikke ligner andre kometers, men til gengæld svarer til en S-type asteroide som normalt stammer fra det indre solsystem.

Beregninger af dens bane tilbage i tiden, bekræftede derefter også også at den kan- eller må stamme fra det indre solsystem. Sidst men ikke mindst er dens normale komet-aktivitet som stammer fra sublimeringen af vand-is, også kun en milliontene-del af normale kometers.

C/2014 S3 er dermed en rest af det samme materiale som dannede Jorden, men som er levet fanget i "en dybfryser", i en bane langt ude i solsystemet, sammen med kometerne.

Man har lavet utallige beregninger af det oprindelige miljø i det indre solsystem. Det svære ved disse beregninger er i midlertidigt at Solen har blæst eller opløst det meste af de oprinmdelige materialer tæt på Solen. Omvendt er meget bevaret i det ydre solsystem. Så C/2014 S3's tur ind om Solen er en unik lejlighed til at studere en sjælden rest fra Jordens dannelse dannelse!

Kilde: < a href="http://www.eso.org/public/denmark/news/eso1614/?lang" target="new">'Unique Fragment from Earth’s Formation Returns after Billions of Years in Cold Storage'
Lille asteroide
Lille asteroide
8 marts passerer asteroiden 2013 TX68 Jorden i en afstand af omkring 5 mio. km. Den blev først opdaget netop da den passerede meget tæt forbi Jorden i 2013, så dens bane er ikke præcist kendt. Selvom den estimeres at passere Jordne i god afstand denne gang, er det en potentielt farlig NEO-asteroide, som ESA derfor følger nøje, for at forfine banekendskabet til. 'Small Asteroid to Pass Close to Earth March 8' hos NASA
Asteroider smuldrer i solyset Forskere har aldrig helt kunnet få fordelingen af asteroider i det indre solsystem til at hænge sammen. Men under en analyse af 9000 asteroiders baner i 100.000 billeder, fandt forskere fra bla. Helsinki, at den proces at asteroiders baner påvirkes af de større legemer som Jorden og Venus, og tvinges ind mod Solen burde skaffe langt flere asteroider ind i det indre solsystem end observeret.

Hidtil har man ment at de måtte være forsvundet ind i solen, men det regnestykke passer bare ikke!. Men ved at antage at sollyset får asteroiderne til at smuldre og spredes, kunne de overraskende nok præcist forklare den observerede asteroide-fordeling.

Det ændrer forståelsen af dynamikken i solsystemet, men også for faste exoplaneter og opfattelsen af stjerneskudenes oprindelse.

Kilde: 'Mystery of Disappearing Asteroids Solved' fra University of Hawaii