Asteroider

Natten mellem mandag og tirsdag, passerer den 680m store asteroide 2004 BL68 Jorden i en sikker afstand af 1,2 mio km. Men den vil kunne ses som en svag (9magnitude) stjerne med en langsom men tydelig bevægelse i et teleskop. Tidligt opm morgenen vil den også passere den åbne stjern ehob M48
Se SØGEKORT her

Kilder: NASA og Ian Musgraves blog
Asteroiden 2004 BL86's passage forbi Jorden26 januar passerer den 500m store asteroide 2004 BL86 Jorden i en sikker afstand af 1,2mio km. Selvom det er god afstand, er det den største kendte asteroide der kommer så tæt på Jorden indtil 1999 AN10 passerer Jorden i 2027.
Ved passagen vil den blive observeret med mikrobølge-radar, som gør det muligt at få et detaljeret billede af den, selv over den store afstand.

Kilde: NASA/JPL
Asteroide bryder op Det indre hovedbælte af asteroider menes at være skabt ved solsystemets dannelse, hvorefter kollisioner menes at have skabt en sværm af mindre asteroider istedet for færre store. Men en ny undersøgelse viser at asteroider under 100m nok i højere grad har spredt sig selv, fordi deres tyngdekraft ikke har kunnet holde dem samlet, så rotationen har spredt dem i småstykker

LÆS MERE på Harvard Smithsonian
Hayabusa 2 sonden på vej mod asteroideDen Japanske Hayabusa2 blev idag opsendt med succes fra Tanegashima Space Center i Japan. Hayabusa 2 skal møde C-type asteroiden 1999JU3, som den skal sende en "impactor" - et projektil - ned mod, for at lave et krater i 1999JU3. Derved vil man kunne se lidt af dens indre og hvor stor en effekt et sådant "angreb" på en asteroide har.

Kilde: JAXA
Kometaktivitet på asteroide2 Astronomer har fundet en sjælden type asteroide i det indre asteroidebælte, mellem Mars og Jupiter; En såkaldet aktiv asteroide, med en kometlignende hale efter sig. Ud af de titusinder kendte asteroider i det indre asteroidebælte, har man hidtil kun fundet 12 med en sådan hale.

Den nye asteroide kaldet 62412 har et spekter som en almindelig primitiv asteroide, men har en densitet der mere ligner en komet og har en stabil bane. Årsagen til deres lejlighedsvise aktivitet er ukendt, men teorier går bla. på at de kan være ramt af en mindre asteroide eller at der smelter is af dem "i klumper"

Carneige Science Institute