Asteroider

Asteroider smuldrer i solyset Forskere har aldrig helt kunnet få fordelingen af asteroider i det indre solsystem til at hænge sammen. Men under en analyse af 9000 asteroiders baner i 100.000 billeder, fandt forskere fra bla. Helsinki, at den proces at asteroiders baner påvirkes af de større legemer som Jorden og Venus, og tvinges ind mod Solen burde skaffe langt flere asteroider ind i det indre solsystem end observeret.

Hidtil har man ment at de måtte være forsvundet ind i solen, men det regnestykke passer bare ikke!. Men ved at antage at sollyset får asteroiderne til at smuldre og spredes, kunne de overraskende nok præcist forklare den observerede asteroide-fordeling.

Det ændrer forståelsen af dynamikken i solsystemet, men også for faste exoplaneter og opfattelsen af stjerneskudenes oprindelse.

Kilde: 'Mystery of Disappearing Asteroids Solved' fra University of Hawaii
Henning Haack med dele af Ejby meteoritten
Henning Haack med dele af Ejby meteoritten
egge meteorer som oplyste først Jylland og så Sjælland sidste uge er fundet!. Meteoritten fra Ejby blev i går fremvist på Statens Naturhistoriske Museum. Man fandt også ikke mindre end ½kg meteoritstumper fra den anden, som havde ramt et flisebelagt areal ui herlev.
Tilfældigvis er det idag ''Asteroid day' , som godt nok handler om sten der ikke har ramt Jorden. I Indien blev en mand dræbt af en meteorit.

SE Naturhistorisk Museum og på 'Kæmpe meteorit smadrede ned i Renés parkeringsplads'
NEO asteroiden 2003SD220
Juleaften passerede NEO-asteroiden 2003 SD220 Jorden i en sikker afstand af 6,8mio km.Under passagen viste radarmålinger, at den er aflang og mindst 1,1km lang. 2003 SD220 vil passere Jorden igen i 2018 i en afstand af "kun" 2,8mio km og 2,7mio km i 2070, så den er ingen trussel mod Jorden.

Men passagen var en god lille julegave til astronomerne, som fik lejlighed til at tage radarbillederne af den og måle og veje den.

Kilde: 'Radar Images of a Christmas-Eve Asteroid: An Early Gift for Astronomers' hos NASA/JPL
meteor over bangkok I går aftes oplystes himlen over Bangkok og store dele af Thailand, af lyset fra en ildkugle, da en meteor ramte atmosfæren.
Lyset som var lige så klar som den Russiske Tjeljabinsk-meteor, men der er endnu ikke nogen rmeldinger om skader eller nedslag. Lyset var tydeligt grønligt, som angiveligt skyldes et højt indhold af Krom.

Kilde: Bangkok Post, Thai Astronomical Society og SE video på DR
NEO asteroiden 2015 TB145
Halloween aften passerede en 600m stor asteroide Jorden, i en sikker afstand lige uden for Månens bane. Radarobservationer lavet med store radioteleskoper har afsløret en hel del detaljer. De første radarbilleder fra Arecibo radioteleskopet antydede at den var dobbelt og lignede et kranium, men detaljerede billeder viser et andet billede.

SE 'Radar Images Provide New Details on Halloween Asteroid'