Rumteleskoper

LISA's indre
LISA's indre
Nu begynder ESA "Science missionen" - dvs de videnskabelige undersøgelser - med LISA rumteleskopet. LISA kigger efter gravitationsbølger,; I dens indre har den 2 perfekt isolerede kamre som er helt adskilt fra omverdenen, fri for tyngdekraft og isoleret fra rummets stråling. Selvom amerikanerne jo kom ført med opdagelsen,vil LISA forhåbentligt kunne komme med flere observationer af tyngdebølgerne.

SE ' A perfectly still laboratory in space'

NASA har givet grønt lys, til at gå videre med konstruktionen af WFIRST (Wide Field Infrared Survey Telescope ... hvem finder på sindssyge forkortelser??). WFIRST er ikke en bedre udgave af WISE som har kortlagt hele stjernehimlen i døbt infrarødt, men vil have en opløsningsevne og dybde der er lige så god som Hubble's - men over et et 100x så stort billedfelt! Dermed vil det blive muligt at lave spektroskopi og finde exoplaneter en masse, siger NASA.

Kilde: NASA Introduces New, Wider Set of Eyes on the Universe
ESAs Euclid rumteleskopESA har accepteret design-reviewet af det kommende 'Euclid' rumteleskop, som ved at måle galaksernes form, fordeling og bevægelse, skal kortlægge det mørke stof. Dermed påbegyndes nu konstruktionen af rumteleskopet, som forventes at opsendes i 2020

Se 'Euclid dark Universe mission ready to take shape' hos ESA
Japanske successer
Japanere er ydmyge mennesker, og det gælder også det Japanske ruminstitut JAXA, som kan fejre 4 succeser denne måned:
- Satellit i kredsløb om Venus
- Japansk astronaut retur fra ISS
- Hayabusa 2 sonden som skal lande på en asteroide er kommet afsted.
- Opsendelsen af røntgen rumteleskopet Astro-H
LISA PathfinderESA er ved at forberede opsendelsen af LISA onsdag morgen fra Kourou-basen. LISA som skal teste udstyr til at detektere gravitionelle bølger, opsendes til et kredsløb om Lagrange1 (L1) som er et matematisk ligevægtspunkt 1,5mio. km fra Jorden.

SE 'LISA Fligthteam prepares for LISA Pathfinder Launch' hos ESA