Rumteleskoper

NASAs Parkersolsonde's bane ind om Solen
NASAs Parkersolsonde's bane ind om Solen
Lørdag opsender NASA deres 'Parker Solar Probe', som skal bevæge sig i elliptiske baner om Solen, som vil bringe den helt ind til 6 mio. km fra Solen - kun 1/10 af afstanden mellem Solen og Merkur!.
Med dens elliptiske bane vil den opnå meget store hastigheder på op til 688.000km/t, når den "dykker ned" i Solens ydre atmosfære,hvor temperaturen er 1370 grader Celsius. For at modstå varmen er den udstyret med et 114mm tykt carbon-skjold som skal holde strålingen fra Solen ude, skriver NASA og John Hopkins University

NASAs nye planetjæger rumteleskop Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) passerede 17 maj Månen i en afstand af kun 7800km for at komme på plads i sin endelige bane. TESS skal studere de nærmeste for at finde nære exoplaneter. Kepler rumteleskopet fandt tusinder af exoplaneter i Cygnus. Men når TESS fokuserer på de nærmeste stjerner, håber man den vil finde exoplaneter der kan ses direkte med nye store teleskoper. Se NASA
ESAESA har udvalgt 3 nye missioner de vil undersøge nærmere,for at opsende dem:
TheseusTransient High Energy Sky and Early Universe Surveyor
Spica (SPace Infrared telescope for Cosmology and Astrophysics)
EnVision missionen til Venus
De skal undersøges og kvalificeres med henblik på at blive påbegyndt i 2021, skriver ESA
TESS rumteleskopetNASA's TESS rumteleskop (Transiting Exoplanet Survey Satellite) som blev opsendt i forgårs, er kommet godt op og er i sin planlagte bane. De næste 60dage vil gå med at få den ind i sin endelige bane og checke instrumenter. Derefter vil den bevæge sig i en 13,7dages elliptisk bane om Jorden, som vil gøre det muligt at sende hele billeder tilbage til Jorden og ikke kun data.

TESS skal lede efter exoplaneter på samme måde som Kepler rumteleskopet, men hvor Kepler skulle finde ud af hvor almindelige planeter er, skal TESS lede efter exoplaneter om vores nærmeste nabo-stjerner, som vi vil kunne se direkte med større teleskoper.
Se 'NASA Planet Hunter on Its Way to Orbit' fra NASA
TESS exoplanet jæger rumteleskopetKepler rumteleskopet som indtil nu har opdaget ca. 3000 exoplaneter i et afgrænset udsnit af himlen, var at afgøre hvor almindelige planeter. Men dens afløser som nu står klar til opsendelse onsdag har en anden mission. TESS hedder den ( Transiting Exoplanet Survey Satellite). Og TESS skal godt nok også finde exoplaneter om andre stjerne på samme måde som Kepler. Men den skal primært lede efter planeter om vores nabostjerner, som vi skal kunne studere direkte med store teleskoper, for at studere deres atmosfære og lære mere om andre stjenrer end vores 8 hjemlige planeter.
Følg med på TESS's missionpage hos NASA