Rumteleskoper

NASA's nye Wide-field Infrared Survey Explorer, eller WISE rumteleskopet, har vist sine første "rigtige astrofotos", der viser hvad den kan

Billedet her viser stjernehoben Berkeley 59 th (blå klumper th) og den tåge de er født af. Tv. er en associeret supernovarest  NGC7822

NASA har offentliggjort de første billeder fra det infrarøde widefield rumteleskop WISE. Her er det støvtåger i Andromdagalaksen M31.2010 er året hvor rumfærgerne vil blive opsendt for sidste gang.

Derfor har NASA udliciteret opsendelserne af astronauter til russiske Roscosmos som pt er de eneste udover NASA der er godkendt til bemandede opsendelser.

Udliciteringen er annonceret i al stilhedog refereret på Federal Buisiness Opportunity-servicen 'FedBizOpp' som lister offentlige licitationer i USA.

Selve licitationen er kun givet 3uger til svar, eftersom der kun er en partner der kan klareopsendelserne - nemlig Rocosmos. Kontrakten skulle derfor være lavet, lydende på indtil videre 7 opsendelser.

Kilde: FedBizOppDet nye solteleskop SDO ('Solar Dynamics Observatory') står nu klar på en Atlas V raket på Launch Complex 41 på Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

SDO skal observere solpletter og -udbrud i en højere opløsning og større farvedybde end noget tidligere solteleskop. Udover de flere pixels og støre farvedybde, vil SDO også kunne sende billederne hurtigere tilbage til Jorden ved hjælp af ny datateknik, så den vil kunne vise Solen realtime i en jævn strøm af billeder.

LÆS MERE hos NASA

ESA's nye satellit Proba-2 der blev opsendt i slutningen af 2009 har taget sine første billeder af Solen.

Udover de videnskabelige instrumenter er Proba-2 primært en test af ikke mindre end 17 nye teknologier der skal gøre fremtidens satellitter selvdrevne