Rumteleskoper

Forestil dig et teleskop der er 30x større end Jorden... Ved en test i november arbejdede Effelsberg 100m radioteleskopet sammen med den 10m store antenne på RadioAstron, som på det tidspunkt var 100.000km fra Jorden om at observere quasaren 0212+735. Derved fik man en opløsning som svarede til en "virtuel" diameter på de 100.000km der var mellem de to antenner. Spektr-R som systemet kaldes skal testes videre og udvides til en afstand af 360.000 km

LÆS MERE på Max Planck Instituttet


Røntgen stjernehimlen af Fermi

Man er kommet til en endelig enighed om det kommende røntgen-rumteleskop eROSITA som skal erstatte ROSAT som blev opsendt for 20år siden. eROSITA skal undersøge den mellemhårde røntgenstråling op til 10KeV med en hidtil uhørt opløsningsevne og følsomhed.

Kilde: Max Planck Instituttet

Spejlene til det  James Webb rumteleskopet som skal opsendes i 2016 bestod sidste uge væsentlige tests. De 21 stk guldbelagte 1,5 meter spejle, som skal sættes sammen til en stor hexagonal blev testet ved temperaturer op til 1500oC, styrke-testet mm.

Kilde: James Web's hjemmeside

Rusland opsendte forleden et 10meter stort rum-radioteleskop kaldet "Spktre-R" Efter opsendelsen forleden skal den i en højere bane, hvorefter kulfiberantennen skal foldes ud. Spektre-R er et internationalt samarbejde med 20 lande, som vil få en opløsning der iflg. Russerne overgår Hubbles.

LÆS MERE på Spekre-Rs hjemmeside og UPI/AFP

ESA er ved at færdiggøre en verdens hidtil største CCD til et rumteleskop. CCD'en som er en mosaik af 106 separate CCD'ere skal opsendes i 2013 med rumteleskopet Gaia.

LÆS MERE hos ESA