Rumteleskoper

ASTERIAs første billeder
Cubesat mikrosatellitten ASTERIA (Arcsecond Space Telescope Enabling Research in Astrophysics ) som blev Nov. 2017, har lavet sine første observationer. Den blev i første omgang opsendt til ISS, hvorfar dne blev sendt ud i sin bane om Jorden.

Asteria er bygget af 6stk 10x10x10cm Cubesat-elementer og er dermed kun 10x20x30cm og vejer 10kg. Det er en teknologi demonstration der skal vise at man kan lave sub-buesekund observationer med små lavpris sonder. Målet med Asteria var dermed at lave en længerevarende observation af en klar stjerne, med en pegenøjagtighed på buesekund. Og det er nu lykkedes skriver NASA
Håbet er at små satellitter som denne kan studere enkelte mål uabrudt over længere tid (som store rumteleskoper ikke kan), medbriges som droner på interplanetariske missioner og lignende.

NASA er ved at planlægge deres næste store rumteleskop; Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST). WFIRST skal være et 2,4m teleskop ligesom Hubble. Men den vil få en kortere brændvidde så dens store 300 megapixel sensor vil dække et 100x så stort synsfelt som Hubble rumteleskopet!
WFISRT skal kortlægge store dele af himlen, for at afklare hvordan stof er fordelt og struktureret , og hvordan universet har udviklet sig.
WFIRST forventes at kunne blive opsendt midt i 2020'erne, hvor den sammen med det 8m store James Webb teleskop skal erstatte det aldrende Hubble rumteleskop
Kilde NASA Goddard spacecenter
Voyager 1 vækket til live Voyager 1 sonden som blev opsendt i 1977, blev i torsdags vækket til med en kursjustering . Med kursjusteringen er dens solpaneler rettet mere præcist mod Solen og hovedantennen mod Jorden, så signalet den får lidt mere strøm og signalet lidt tydeligere. Dermed håber NASA at kunne forlænge dens mission yderligere 2 år.

Voyager sonden passerede i sommers Heliospausen og er nu i det interstellare rum, 140AU eller 22 mia. km fra Solen. Det var reservemotorerne der blev brugt til justeringen som kaldes en "trajectory correction maneuver," eller TCM. Sidst de var i brug var i 1980 - 37år siden!
Voyager 1 Fires Up Thrusters After 37 Years fra NASA

I 2022 vil ESA opsende Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) for at afdække Jupiters isdækkede måner Ganymede, Europa og Callisto når den ankommer til Jupitersystemet i 2029. Derfortestede ESA Icy Moon radaren som er en 16m lang antenne, der skal kunne se ned gennem månernes kilometer tykke iskapper.
Voygare 1 og Voyager 2 sonderne
Voyager sonderne fejrer disse dage 40års jubilæum, siden deres opsendelse i 1977
Voyager 2 blev opsendt 20 august 1977
Voyager 1 blev opsendt 5 september 1977
De er nu over 17 mia km ude i rummet, og lyset/radiosignalerne fra dem er næsten 20 timer om at nå Jorden!
På vej ud gennem solsystemet, passerede og fotograferede de en hel parade af planeter, inklusive Jupiter og dens måner, Saturn, Uranus og Neptun.
Se The Farthest Operating Spacecraft, Voyagers 1 and 2, Still Exploring 40 Years Later