Rumteleskoper

NGC2174 "Abehoved tågen" i Orion

Hubble rumteleskopet fejrer sin 24års fødselsdag med et infrarødt "revisit" af NGC2174 "Abehoved tågen" i Orion.

LÆS MERE på ESA's Hobblesite

Komet C2014 C3 NEOWISE

WISE satellitten har fundet sin første nye komet, siden den blev taget ud af dvale for at fortsætte afsøgningen af himlen efter og asteroider. Kometen som aldrig har været set før er blevet døbt C/2014 C3 (NEOWISE)

LÆS MERE på NEOWISE hjemmesiden

exoplanet system

ESA godkendte igår planerne om et nyt rumteleskop som et led i ESA's Cosmic Vision 2015–25 Program. Rumteleskopet som skal hedde Plato skal specifikt lede efter jordlignende exoplaneter. Og Danske Århus Universitet er med i konstruktionen af Plato.

LÆS MERE hos ESA

ASTRO-H røntgen rumteleskopet der skal opsendes i 2015

Nogle af universets voldsommeste fænomer udsender mest røntgen-stråling - det gælder quasarer, sorte huller, supernovaer, supernovarester og meget andet. Heldigvis stopper atmosfæren røntgenstråling, så de kan kun ses fra rumteleskoper. Når Japan næste opsender deres Astro-H, vil man kunne opløse røntgen-spektret 20x så godt som NASA's Chandra røntgenrumetelskop er istand til.
Det svarer til at gå fra et 4-farvers billede til et 256-farvers billede af røntgen universet

Kilder: RIKEN Research og JAXA

ESA's nye rumteleskop Gaia som blev opsendt 13 december, er på plads i sin bane om L2 og har taget de første testbilleder med sit gigapixel-kamera - Den største  CCD der nogensinde er opsendt.