Rumfart

Pindsvine Et af problemerne for ESA's komet-lander i Rosetta missionen, var at hægte sig fast på komet-overfladen efter landingen. Og det ville være et tilbagevendende problem, hvis man ville sende en rover eller robot til et himmellegeme med lav tyngdekraft, som fx asteroider, kometer eller mindre måner som Mars's.

Men det mener NASA at have fundet en løsning på med et kubisk "pindsvine" design, som kan tumle sig afsted på overfladen samtidigt med at den holder sig fast.

Se ''Hedgehog' Robots Hop, Tumble in Microgravity'
Opsendelsen af Andreas Mogensen
Kl. 06.38 imorges blev Iriss opsendt med den danske astronaut Andreas Mogensen til ISS: Opsendelsen gik godt, så nu tager kapslen højde for at indhente den internationale rumstation, hvor ha og hans 2 Russiske kolleger skal tilbringe 10dage med eksperimenter ombord.

SE OPSENDELSEN, Interview med Andreas's kone
NASA har foretaget en 9 minutter lang test af en ny raket motor kaldet RS25 med ikke mindre en 12millioner hestekræfter. RS25 som vil kunne løfte op til 177 tons op til et lavt kredsløb, skal være hovedmotoren i NASA's fremtidige bemandede missioner.


LÆS MERE på 'Countdown to Deep Space Continues with Latest RS-25 Test'og dr.dk
Prototypen til det elektromagnetiske drevI 1999 foreslog den engelske flytekniker og direktørRoger Shawyer et elektromagnetisk drev kaldet 'EMDrive', som han mener vil kunne lave fremdrift for et rumfartøj, uden at forbruge brændstof. Som direktør for engelske Satellite Propulsion Research Ltd (SPR), stiftede han derfor et selskab EMDrive for at udvikle teknologien. De har siden lavet prototyper som har frembragt en minimal kraft på 20-50 mikroNewton; Ikke meget, men nok til at give håb om at det kan lade sig gøre.

Problemet er, at mens Roger Shawyer beskrev ideen i en reviewet videnskabelig artikel, har han ikke kunnet forklare hvordan de skaber fremdriften uden at krænke Newton 3die lov. På den anden side er der hellerikke nogen der har kunnet forklare den "umulige" fremdrift man har obserevet.

En af de forskere som har fulgt arbejdet Steven Thompson fra University of St.Andrew, mener i et indlæg på Theconversation ikke at det nogensinde vil blive en succes.
.. Men døm selv
Frauenhofer radar systemetRskrot udgør en stadig stigende trussel; DLR estimerer at der er 20.000 dele over 10cm og 700.000 dele på 1-10cm, som kredser omJorden med 25.000km/s.

Et nyt tysk radarsystem som passer i standardcontainere skal derfor spredes rundt om på Jorden,for at give mere præcise data om rumskrot-delene. Systemet der udvikles af Frauenhofer for DLR, forventes at sættes i drift i 2018.

SE 'Radar guards against space debris'

Underkategorier

<a href="http://en.wikipedia.org/wiki/ISS" target="new">ISS</a> International Space Station er en rumstation der drives af USA, Europa, Rusland og Japan, som blev påbegyndt i 1994 og skal være færdig i 2011.