Marssonder

ESAs Exomars sonde ankommer til Mars
ESAs Exomars sonde ankommer til Mars
ESAs Marssonde Exomars går i kredsløb om Mars 19 oktober. Sonden medbringer 2 hovedinstrumenter: Trace Gas Orbiter (TGO) og Schiaparelli landeren som skal lande på Mars!
Det engelske ruminstitut prøvede at lande deres Beagle2 sonde på Mars i 2003, men den fejlede under nedstigningen. Så hvis Schiaparelli landingen går godt, vil den blive den første Europæiske lander på Mars. Schiaparelli er primært et forsøg på at mestre selve landingen, og hvis den går godt vil ESA forsøge igen med en rigtig lander igen om et par år.
TGO skal undersøge Mars's tynde atmosfære fra rummet. den vil dog først begynde sin operaion næste år når sonden er i et stabilt kredsløb og systemerne er testet af.

Kilde: ExoMars arrives at the red planet
ESA Mars landeren Schiaparelli's landingsplads
ESA Mars landeren Schiaparelli's landingsplads

16 Oktober vil den Europæiske Mars lander Schiaparelli, separere fra ExoMars moderskibet og begynde nedstigningen mod Mars overfladen. 3 dage tager det at udtræde af kredsløbet, hvorefter sonden skal lande på Meridiani Planum sletten, tæt på Miyamoto krateret. På billedet her er dens landingssted indrammet med en ellipse som angiver præcisionen for landingen.

Kilde: ' Spotlight on Schiaparelli’s landing site' fra ESA

For at fejre Curiosity roverens 4 års jubilæum på Mars, lancerer NASA et mobilspil, hvor man kan styre roveren rundt på Mars, for at styrke opmærksomheden på projektet. Samtidigt har Curiosity fået bevilget yderligere 2 års drift så den kan fortsætte lidt endnu.

Kilde: NASA Rover Game Released for Curiosity’s Anniversary. Se mere om spillet her
NASA vil diskutere deres næste Mars-rover mission live på deres facebook side. De vil der løfte sløret for den teknologi og instrumenter den vil medtage, ligesom man kan spørge ind til de mere langsigtede mål. En unik mulighed for at høre NASAs teknikeres tanker og planer

NASA
Mars roveren Curiosity sætter nu kursen op ad Mounbt Sharp
Mars roveren Curiosity sætter nu kursen op ad Mounbt Sharp
Efter at have brugt de sidste par år på at passere- og undersøge Naukluft Plateauet, sætter Mars-roveren Curiosity nu kursen mod Mount Sharp, som er det centrale bjerg i det enorme krater den er landet i.
"Nu hvor vi har sik-saket os vej mellem klitterne og krydset plateauet, er vi drejet mod syd for at bestige bjerget foran os. Vi har sigtet efter denne kløft i terrænnet siden landingen. Det er et stort ø'jeblik for missionen!" siger Ashwin Vasavada fra JPL/NASA.

NASA