Marssonder


27 oktober observerede Curiosity roverens førere en mystisk udseende sten på Mars. Analyser af stenen som blev døbt "ægge klippen" med laser spektrometri viser at det er en jern-nikkel meteorit, som man har set før på naboplaneten. Det er toil gengæld første gang an har studeret Jern-Nikkel meteoritter med laser spektrometer. Jern-Nikkel meteorittern er interessante fordi de skyldes opbrudte asteroider, som er regnet ned på både Jorden og Mars. Studier af dem på Mars, kan dermed afsløre om der er forskelle på dem der er endt på Mars og Jorden.

Kilde: JPL/NASA
Schiaparelli landeren på Mars
Schiaparelli landeren på Mars
MRO sonden har fanget Schiaparelli landeren på Mars-overfladen. Analyser af afstanden mellem faldskærmen (lys plet) og landeren (mørk plet) på billederne tolkes som tegn på at faldslærmen blev udløst for tidligt i 2-3km højde og at sonden derfor har landet med mere end 300km/t og derfor er gået tabt.

Kilder: ESA og NASA
Schiaparelli landerens nedstigning til Mars
Schiaparelli landerens nedstigning til Mars

ESA meddelte forleden at de havde hørt fra Schiaparelli landeren unedre nedstigningen, skrev de igår på blokken at de ikke havde hørt fra den siden det der skulle være en 'soft landing'. Det behøver ikke betyde at det er gået galt, men når ESAs direktør for området David Parker skriver; "Hvad angår Schiaparelli test modulet, får vi data der lader os forstå det der skete, og hvorfor den bløde landing ikke skete. Men fra et teknisk synspunkt, er det det tests er til for, og vi har værdifulde data at arbejde med".

Men lad os se hvad de siger og om de hører fra den igen

ESA
Schiaparelli  er landet på Mars
Schiaparelli er landet på Mars
Schiaparelli er landet på den røde planet ESA modtog for et par timer siden signaler fra Schiaparelli landeren, som bekræftede at landeren er landet på Mars og fungerer som den skal.

TGO satellitten (Den del der forblev i kredsløb) sendte også et OK-signal, efter at den efter adskillelsen dukkede frem fra planetens natside, så det ser ud til at ESAs Exomars mission er en succes!

Schiaparelli landings blog
ESAs Exomars sonde og lander
ESAs Exomars sonde og lander

Kl. 16.30 idag, adskilles den Europæiske Schiaparelli Mars-lander fra Trace Gas Orbiter moderskibet om Mars, for at begynde nedstigningen til Mars. Nedstigningen vil tage et par dage, så det er først onsdag 19/10 Schiaparelli vil lande på Meridanum Planum sletten

FØLG MED på EXOMARS livecoverage