Marssonder

NASAs Mars rover for 2020
Næste gang Mars kommer tæt på Jorden, vil NASA i Juli/August 2020 vil opsende den næste rover til Mars. Den er bygget over samme chassis som Curiosity roveren og vil dermed også være på størrelse med en bil.
2020 roveren vil medbringe et større bor og analyseinstrumenter som også kan spore tidligere mikrobielt liv, og den vil kunne medtage interessante fund, som en eventuel senere Mars-return mission kan tage med tilbage til Jorden.
Man har udvalgt 3 områder hvor man mener der er bedst chance for at finde spor af liv: Gusev-krateret, Jezero-krateret og det nordøstlige Syrtis plateau.
Se Mars 2020 mission page hos NASA
Udsigt over Perseverance Valley som er en del af kraterkantenDen gamle Opportunity rover som siden 2005 har kørt 45km på Mars, er ved at tage en tur rundt langs det 22km store Endeavour kraters kant. Specifikt undersøger man flere geologiske formationer, som tydeligvis er dannet af- eller påvirket af vind, vand eller processer der involverer væsker.
Roveren har stadig et problem med styringen på det ene forhjul, som ikke har virket i et årti, men man har netop 17 juni lykkedes med at rette op på hjulet, så det nu sidder fast i en bedre køreposition. Man nøjes dermed med at styre med kun 2 hjul som på en bil, men bare de bagerste Kilde: Mars Rover Opportunity on Walkabout Near Rim far NASA
Exomars landing sit på Mars ESA har udvalgt landingsstedet for Exomars roveren's 2020 mision. Det primære mål er Oxia Planum (Bill.), men man har et andet landingssted i kikkerten - Mawrth Vallis - ifald undersøgelser af Oxia Planum, skulle resultere i et frafald.
SE MERE på Exomars hjemmesiden
MAVEN sonden om Mars, undgår kollision med månen Phobos
Mars sonden MAVEN som har kredset om Mars i 2 år og studeret dens atmosfære, MAVENs bane er lidt speciel, så den krydser regelmæssigt både Mars's 2 måners baner, såvel som flere andre Mars-satellitter. Derfor var NASA forleden nødt til at ændre MAVENs bane, for at undgå en nær-kollision med mars-månen Phobos
Kilde: NASA Orbiter Steers Clear of Mars Moon Phobos fra JPL/NASA
ESAs ExoMars sonde
ESAs ExoMars sonde
ESA tegnede forleden kontrakt med Thales Alenia Space om at bygge den næste Mars sonde 'Exomars 2020' som skal opsendes i 2020. Den struturelle platform skal leveres allerede i februar 2017, hvorefter man begynder at montere strøm, navigation og instrumenter på platformen.

Full go ahead for building Exomars 2020 fra ESA