Marssonder

NASAs
I juli 2002 når Mars igen er tæt på Jorden, opsender NASA endnu en rover til Mars,som skal lande i februar 2021. Men denne gang skal den også have en lille helikopter med, som nærmere en drone (se billede), som er drevet af en lille solcelle.

For at sikre sig at den nu også kan skabe opdrift nok TIL Mars's tynde atmosfære, testede NASA i februar dronen i et stort vakuum-kammer, hvor den holdt sig flyvende i 5cm højde i lidt over et minut i samme tryk som Mars's atmosfære. Det kan altså lade sig gøre!
Dronen der blev testet er lavet af 1.500 dele af kulfiber, aluminium og skumplast, er altså ikke en testmodel men selve den drone der skal med til Mars skriver NASA på NASA's Mars Helicopter Completes Flight Tests
Udsigt fra kraterkanten af det 130m store Endurance krater på Mars
Udsigt fra kraterkanten af det 130m store Endurance krater på Mars

Sidste forår inden NASA mistede kontakten med Opportunity Mars-roveren under sommerens støvstorm, brugte den nu tabte Marsrover 29 dage på at lave en mosaik af området og udsigten over det 130m store Endurance krater i Perseverance Valley på Mars.
Nu hvor NASA har opgivet at få kontakt med Opportunity igen, har de finpudset og udgivet mosaikken over området hvor Opportunity roveren idag står som et monument over menneskets rumforskning (eller affald, afhængigt af hvordan man ser på det :).

Mars roveren Opportunity, som har kørt rundt på Mars siden sin landing i 2004 menes nu at være tabt.
Man har ikke hørt fra roveren siden 6 juni 2018, hvor den var gået i dvale pga. en global støvstorm på Mars, som varerede hele sommeren og sandsynligvis har dækket dens solpaneler med støv, så den ikke længere har strøm.
Da den blev opsendt var forventningen at den kun ville holde 3 måneder. Men efter at have kørt i 14år, tilbagelagt 45km og undersøgt 3 kratre har den overgået forventningerne med 60x og har dermed slået adskillige rekorder skriver NASA.
Man vil dog fortsat lytte efter signaler fra den, i håbet om at nok af støvet kan blive blæst af, til at roveren kan genetablere kommunikationen, inden elektronikken tager skade af den totale nedfrysning.

Curiosity roveren har nu i et år udforket et område kaldet Vera Rubin Ridge i det 154km store Gale krater .Nu er den klar til at køre videre til næste mål, som er et ler-rigt område kaldet "Glen Torridon". Derfor har man lavet et 360 graders panorama med mastekameraet for at orientere sig inden den videre færd skriver NASA.
På billedet ses Mount Sharp bjerget th. og lige for foden af det, et mørkt område som er dens næste mål Glen Torridon. I baggrunden anes Gale-kraterets ydre bjergvægge og før/under det kraterbunde.

ESA har passeret en væsentlig milepæl for en fremtidig Europæisk Mars-rover mission; Den selvkørende rover SherpaTT kørte en 1,3km lang strækning i et Mars lignende ørkenlandskab helt på egen hånd, samtidigt med at dens videnskabelige instrumenter registrerede og alarnerede om et potentielt interessant fund på vejen skriver ESA.

De hidtidige Mars rovere kører i et meget astadigt tempo af hensyn til strøm, men også for ikke at køre galt, når der er 10-20minuters forsinkelse på signalet mellem Jorden og Mars. Men med den nye selvkørende teknologi har man muligt for at køre væsentligt hurtigere.