Marssonder

Kinas Chang'e 3 månelander Kina er kommet videre med deres planer om Chang'e 4 månelanderen, som magen til den de landede på Månen med i 2014. Chang'e 4 skal som den første sonde nogensinde lande på Månens bagside. Månen bagside som også kaldes 'den mørke side' er ikke spor mørk, men bare mere ukendt, selvom man ved at der er flere bjerge og et stort klipperigt plateau.
USA's forsvar er iflg. AFP bekymrede for, om Kinas rumprogram handler om at holde dem udenfor.

Kilde: 'China to land probe on dark side of moon in 2018' på China Daily
Se også Kina fuldfører Månen tur-retur
Mars landeren InsigthSonder til Mars kan kun opsendes hvert andet år, når Jorden og Mars står tæt sammen. Til næste år skulle NASA opsende deres 'InSigth' lander som skal måle Mars's indre, og hvor ofte den bliver ramt af meteorer, ved hjælp af et bor og følsommme seismiske instrumenter.
Tidligere i år opdagede man under tests at SEIS-seismometeret (Seismic Experiment for Interior Structure) fra franske CNES ikke kunne opretholde vakuum.
Nu er fejlen dukket op igen og man har måttet erkende at manikke kan nå at sikre sig mod fejlen nu, få måneder før opsendelsen, som derfor er udsat- i 2år!

SE pressemeddelelsen fra NASA
Mars NASA beskriver i en ny omfattende pjece, hvordan de vil komme til Mars. I den åbner de mulighed for at det kan blive en en-vejs billet, ligesomd et private MarsOne forestiller sig: Ikke et besøg, men en etablering af et fast bosted på Mars, hvor folk skal bo permanent.

SE 'NASA's Journey to Mars og Mars One

I 2018 vil ESA sende en rover til Mars; Udover opsendelsen og landingen er det tredie kritiske punkt, når roveren skal trille af landeren. Derfor har ESA prøvekørt en testrover i sydamerika, som blev fjernstyret fra Holland, flere tusind km derfra.

Se 'Egress test rover in CNES Mars Yard' hos ESA
Landinsgsted udvalgt for ESA exomars Marsrover ESA har udvalgt et landingssted for deres Mars rover, som skal lande på Mars i 2018. Valget er faldet på Oxia Planum

Se pressemeddelelsen fra ESA