Solen lige nu

Seneste SOHO billede:
Solen lige nu fra SOHO

Nyhedsbrev
RSS Feeds

RSS Feeds

Online Brugere

Vi har 101 gæster online
Banner
Mars-roveren Curiosity er landet og klar
Skrevet af Henrik Rosenørn
Mandag, 06. august 2012 08:14
Udskriv
Rumfart - Marssonder

Mars landerens første billede fra Mars

NASA's 1 ton tunge Curiosity-rover har lavet en vellykket landing på Mars, og har sendt sit første billede. Efter dette første primitive billede vil man lave system-checks, inden man starter de øvrige systemer op og gør den klar til dens forventede 1år lange undersøgelse af Gale krateret.

Landingen var omgæret af megen spænding, fordi den store og avancede rover er for stor og følsom til at lande på den "simple" måde med airbags der afbøder faldet som de tidligere rovere.

MSL roverens landingIstedet landede den med bremseraketter. Men eftersom signaler er 10minutter om at nå frem og tilbage fra Mars, havde man ingen mulighed for at kontrollere nedstignings-fasen og var nødt til at overlade det hele til computerne.  Og da computere ikke er helt så gode til at afgøre, om man er ved at lande i noget der kan udgøre en risiko og ragere på det, måtte man krydse fingre under landingen, og håbe på at der ikke skete noget uventet.

Men det gik altså godt og den står nu tilsyneladende godt på bunden af Gale krateret hvorfra den har set et første billede.

Landingszonen i Gale krateret

Herover ses det område io Gale krateret, hvor Ciuriosity skulle lande. Ellipserne angiver landings-zonerne og hvis alt er gået efter planen, skulle den nu stå et sted inde i den mørke ellipse.

Bjerget ved siden af landingszonen er det centrale bjerg i det 154km store Gale-krater

Curiosity roveren er væsentligt større end de foregående Mars-rovere som billedet th. viser. Udover solpanelerne, drives den også af et Plutonium-batteri, som gør det muligt for den også at operere i Mars-vinteren, hvor rent sol-drevne sonder er nødt til at gå i dvale for at overleve.

Den har også større og bedre hjul., så den bedre kan klare stigninger og sand-fælder som den Spirit roveren endte sine dage i.


LÆS MERE hos NASA

 

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

1000 Characters left

Antispam
Refresh image Case sensitive