ISS

Præsentation af Kina's måske kommende rumstation
Præsentation af Kina's måske kommende rumstation "Det himmelske palads"
Efter planen skal den nu 20år gamle rumstation ISS på pension på et tidspunkt mellem 2024 og 2028. Kina ville gerne have været med i ISS samarbejdet, men fik ikke lov af USA. Kina har derfor istedet selv eksperimenteret med små rumstationer bestående af 2 moduler.

Men nu har Kina præsenteret en model af en kommende kinesisk rumstation kaldet "Det himmelske palads", med et central 17m stort modul. Planen er iflg medierne at det skal påbegyndes opsendt i 2022 og vil veje 60 tons: Noget mindre end det 200tons tunge ISS. Men Kina vil tilgengæld komme ud af "rumkapløbet" som den eneste rumnation med en permanent bemandet rumstation, når ISS pensioneres, skriver fx News.com.au
Soyuz fregat raketten klar til opsendelse på Roscosmos rumhavnen En Russisk Soyuz raket (billedet) som blev opsendt i morges med kurs mod ISS med 2 astronauter ombord fejlede. De to ombordværende astronauter - Amerikaneren Nick Hague og Russeren Alexei Ovchinin "er på vej mod en nødlanding".

AFP skriver " .. motoren fejlede minutter efter opsendelsen. Russiske og amerikanske kilder siger at besætningen er på vej mod en nødlanding i Kazakhstan på et ikke angivet tidspunkt."
Det er lidt vagt formuleret, men betyder nok at det andet rakettrin ikke antændte, så de ikke kunne komme op i kredsløb og er på vej ned igen i en kontrolleret re-entry.
Der kommer nok flere detaljer senere ...
Soyuz kapsel ved ISSSidste uge fandt man en lækage på ISS. Lækken blev torsdag lokaliseret til en Souyuz kapsel som ligger dokket til ISS. Lækken er blevet lappet og udgør ikke nogen trussel for besætningen, siger Sergei Krikalev direktør for Ruslands bemandede rumprogram. Lækken som kan skyldes et svagt materiale eller en mikrometeorit er blevet lappet med en forsegling som viser sig at holde, skriver AP iflg pressen
Det nye ydre modul på ISSSidste uge lagde et SpaceX dragon rumskib til ISS. Udover forsyninger medbragte det også et 3tons stort ydre laboratorium som blev monteret i weekenden skriver NASA.
Modulet indeholder flere eksperimenter:
- ECOSTRESS (ECOsystem Spaceborne Thermal Radiometer Experiment on Space Station)
- MICRO.12 somskal undersøge bakterievækst
- CIMON som er et AI-eksperiment.

I aften opsendes det dansk-ledede ASIM (Atmosphere-Space Interactions Monitor) observatorium på en Falcon 9 raket, til den internationale rumstation ISS. Det er første gang Danmark står i spidsen for et større rumprojekt. Projektet er ledet af DTU Space og Terma Space, med deltagelse af ESA og NASA. ASIM skal monteres som et udvendigt instrument på ISS, hvor den skal observere lyn, og storme i den øverste atmosfære, for at bidrage til forståelsen af samspillet mellem rumvejret og klimaet. Holdet bag ASIM har også designet en Lego model du selv kan lave