ISS


Opsendelsen gik heldigvis godt, men lige nu er turen op lidt ensformig. I mellemtiden kan I se opsendelsen igen, sammen med en animation af den nuværende fase, hvor de kravler de sidste 100km op til ISS

Kilde:ESA.FØLG DR's Rumrejse blog og DR3's egen opsendelse
Opsendelsen af IRISS
Netop nu siger den danske astronaut Andreas Mogensen farvel til familie og offentligheden, inden opsendelsen på IRISS i morgen tidligt. Han skal blive på ISS i 10 dage, inden han vender tilbage på den ældre Soyuz TMA-16M, som ligger dokket til ISS.

SE OPSENDELSEN LIVE hos ESA
ESA's Centaur rover Onsdag morgen opsendes den danske astronaut Andreas Mogensen til den Internationale Rumstation ISS. Man havde håbet at kunne tage en express rute op på kun 6timer, men har måttet tage den traditionelle tur som vil vare 2døgn

En af hans opgaver bliver at styre ESA's fremtidige Centaur rover fra rummet: Det skulle være muligt at styre den live med mindre end millimeters præcision, blandt andet fordi han vil kunne "føle" hvad den rører ved. Derudover skal han også studere tab af muskelmasse på sin egen krop og skydannelser.

SE '..test submilimeter precision task from space'
Den danske astronaut Andreas Mogensen under træning Den første danske astronaut Andreas Mogensen (Bill.) er en stor ting for Danmarks rumindsats. Men faktisk har Danmark mange arbejdspladser indenfor rumindustrien; Therma er nok den mest kendte, men der er også mange mindre firmaer som fx. GomSpace med 36 arbejdspladser.

Eftersom deres målgruppe i høj grad er offentlige projekter, burde Danmark - ligesom de fleste andre Europæiske lande inkl. Sverige og Norge, have et rumagentur til at varetage Danske interesser i rummet.
Det mener i alt fald både Aalborg Universitet og virksomhederne, som benytter astronautens opsendelse som en god lejlighed til at bringe det på bane.

SE 'Danmark bør have sit eget rumagentur' på DR
astronauterne med den danske astronaut Andreas Mogensen th. Den danske astronaut Andreas Mogensen, som skal opsendes til ISS d. 2 september, er ankommet til den Russiske rumbase Baikonur i Kazakhstan, hvorfra han snart skal opsendes. Hans mission varer kun 10dage, hvorefter han skal ned med samme kapsel han ankom i.
Det er AM th. på billedet

SE ' ...next astronauts to go into space arrive at launch site' hos ESA