Civil rumfart

Rum-elevator koncept (Sci Fi)Japanske forskere fra Shizuoka universitetet, har fået et lift op med en HII-A raket fra JAXA der opsendes næste uge, for at teste en rumelevator.

Der er dog langt fra den over 100år gamle idé om at tage en elevator op til rummet>: I forsøget vil en 6x3x3xm kubus blive transporteret med et kabel op til en anden satellit, som har kablet i sin last.Formålet med testen er at se hvor meget træk kablet udsættes for og om princippet holder. De skriver ikke hvor langt op den skal trækkes.

Kilde: Japan Times mfl.
Model af Mælkevejen som den menes at se ud Når stjerner dannes af interstellare gasser, får de et "fingeraftryk" af gassernes indhold af tungere grundstoffer, som gasserne er beriget med af supernovaer fra tidligere stjernegenerationer. Et internationalt forskerhold, har derfor leget "arkæologer", ved at sammenligne stjernernes alder med deres sammensætning.

Mælkevejen oplevede naturligvis et 'starburst' af stjernedannelser i starten, som resulterede i en bølge af Type-II supernovaer som berigede det interstellare medium med a-partikler som man har observeret i de ældste stjerner.
Men for ca 7 mia år siden kom en serie af forsinkede type Ia supernovaer, som opvarmede gasserne og ændrede dets sammensætning. Det skabte et flow ud af Mælkevejen som resulterede i at stjernedannelserne stoppede. Men for 5mia år siden, begyndte de igen, da gasserne igen blev suget ind i Mælkevejen fra dens halo.
Dermed blev Mælkevejens stjernedannelser genfødt, skriver de japanske forskere
Stjerneskud Et Japansk startup firma vil lave en kunstig stjernskudssværm - første gang over Tokyo i 2020 til en byfest. Firmaet som hedder ALE vil opsende 2 mikrosatellitter i 2019 med hver 400 små kugler, som hver vil frembringe et stjerneskud der er lysstærkt nok til at kunne ses selv fra oplyste byer. Mikrosatellitten som formodentligt er bygget på cubesat platformen, programmeres til at udsende dem i de ønskede mængder og retninger til at lave "fyrværkeriet", skriver AFP- fx Pressform
Rumaffald om Jorden DR citerer Reuters for at Donald Trump har meddelt at han vil etablere et militært "Space Force", der som et sjette værn sammen med hæren, marinekorpset, flåden, luftvåbenet og kystvagten skal sikre USA's sikekrhed og dominans.
Samtidigt vil han også tage initiativ til at reducere rumaffald. Det er et naturligt initiativ at tage, samtidigt med at hensigten om at .For i en konflikt-situation hvor man rammer andre landes satellitter, vil rummet om Jorden blive fyldt med rum-skrot,som kan gøre det umuligt at sende mere op.
ICEEYE X1 satellitten før opsendelsen I Januar opsendte det Europæiske start-up firma Iceeye, den første af en serie mikrosatelletter. ICEEYE X1 (bill.) er en kun 70kg tung mikorsatellit som kan overvåge Jorden vha syntetisk radar. Dvs en radar som benytter radarens bevægelse til at skabe et 2D eller 3D billede af et objekt. I første omgang vil de opsende 3 ICEEYES, men målet er at have 18 i løbet af 2020!.
Formålet er at overvåge is- og hav med15minutters intervaller i al slags vejr, til glæde for skibstrafikken, men de håber at netværket af mirko-satelitter vil kunne bruges til mange andre formål, skriver Horizon EU research and innovation