Civil rumfart

Det private SpaceX som har haft succes med sine ubemandede opsendelser til bla. ISS, erklærer idag et mål om at sende 2 mand en tur rundt om Månen næste år.
De skal opsendes med en Falcon Heavy, som er ca 2/3 så kraftig som Saturn V raketten, der blev brugt til Apollo programmet.
Se SpaceX to Send Privately Crewed Dragon Spacecraft Beyond the Moon Next Year fra SpaceX
SpaceX opsendte forleden en Falcon9 raket med 10 små Iridium satellitter. De er de første 10 ud af ialt 70 Iridium Next satelitter, som er en ny generation rumbaseret tele og internet satelitter. De nye Iridium satellitter har først og fremmest større båndbredde, men er også forberedt til at kunne samarbejde med række andre nye services
LÆS MERE på SpaceX og Iridium
Rumskrot
Rumskrot
Fredag opsendte japanske JAXA Kounotori-satellitten fra Tanegashima-øen på en H-IIB rakert. Kounotori medbringer et 700m langt net, som skal indfange rumskrot. Opsendelsen er bla finansieret af et Japansk firma som laver fiskenet!
Det anslås at der er 100 millioner stykker rumskrot i kredsløb, hvoraf de fleste kun er på størrelse med skruer.
Kilde: a href="http://global.jaxa.jp/press/2016/12/20161210_h2bf6.html" target="new">JAXA
Virgin Galactic foretog forleden den første succesfulde frie flyving med deres VSS Unity rumfly, som skal flyve turister ud i et lavt kredsløb om Jorden. VSS Unity blev fløjet op til 30km højde under vingerne på transportflyet WhiteKnightTwo VMS Eve, inden den fik lov at glide ned selv.

Kilde Virgin Galactic Updates
Det globale Galileo net som skal erstate det gamle amerikanske GPS skal - når det er færdigt - bestå af 24 satellitter, hvoraf 14 er i kredsløb. Men denne måded tager nettet fart, med opsendelsen af hele 4 Galileo satelliter på én gang.
Hidtil er de blevet opsendt 2 ad gangen med Soyuz raketter, men denne gang opsender en ARiane 5 raket så 4 på én gang til deres baner 23.200km over Jorden. Det er en uhyre kompliceret opgave at placere 4 satellitter i hvert sit kredsløb, så det vil tage 13 dage fra opsendelsen at fuldføre!

Kilde: 'Flying the fantastic four' fra ESA