Civil rumfart

C-Space
Det private kinesiske C-space har åbnet en komplet Mars-base kaldet "Mars Base 1" i den et mars-lignende landskab i den Kinesiske Gobi ørken. Lige nu er den åben for kinesiske teenager skoleelever, for at komme med løsninger til at løse de problemer en Mars mission står overfor siger C-Space's Bai Fan til AFP.
Senere regner de med at åbne den for turister

Basen i Gobi ørkenen er faktisk den anden sådan Mars by de åbner i Kina. Baserne er komplette med fjernstyrede Mars-rovere, futuristiske køretøjer, "rumdragter" og er selvforsynende med mad fra egne drivhuse skriver Agencia EFE og Yahoo News mfl.
Billede af månen taget af den private israelske SpaceIL Månelanderen Beresheet (tilblivelsen) som det private Israelske firma SpaceIL opsendte sidste måned, crashede under landingen på Månen, som blev sendt live. Inden man tabte kontakten med den, nåede den at sende billedet her, der viser hvor tæt på målet den var. På denne video kan man få et overblik over hele missionen.

Udover at ville gøre Israel til det fjerde land (efter USA; USSR og Kina) der har landet på Månen, er det det mindste og billigste Månelander fartøj nogensinde, med en pris på kun 100 mio USD (~650 mio DKK).

Men SpaceIIL vil snarest opsende Beresheet2, for at prøve igen,skriver Jewish Telegraphc Agency
SpaceX Crew Dragon  modulet ses her efter landingen i havet, efter turen til ISS
SpaceX Crew Dragon modulet ses her efter landingen i havet, efter turen til ISS

Det private Space X's "Crew Dragon" modul som er beregnet til bemandede opsendelser, er landet på Jorden, efter at have bragt forsyninger til ISS og samtidigt testet systemet for dens evner til at bringe astronauter op i rummet og retur.
Ombord på Crew Dragon var bla en test-dukker med sensorer, hvis data man nu skal gennemgå.
Mars set med MarCO-B satellitten NASA har mistet kontakten med den anden af de 2 små MarCo cubesat sonder som fulgtes med NASA's InSigth lander.
En CubeSat er en 10x10x10cm Opensource byggeblok med solpaneler, radio og navigation, som kan sættes sammen til større sonder. MarCO-A (EVE) og MarCO-B (Wall-E) består af 6 Cuber og blev bygget og opsendt for kun 16 mio $, for at teste dem til interplanetarisk brug. Og de kom til Mars, så som teknologitest har projektet været en succes!

Forskerne bag kender ikke årsagen til den tabte kommunikation, men gætter på en lækkende styreraket eller batteri som årsag. De er i en elliptisk bane om Solen, så om 1½ år når de kommer tættere på Jorden og Sollyset, vil man forsøge at genoprette kontakten til dem, eller i alt fald MarCO-B, skriver NASA

Blue Origin - rumfartsselskabet som er stiftet af Amazon - opsender natten til torsdag dansk tid deres "New Shepard" raket (kaldet græshoppen) for 10ende gang. Blue Origins mission er at lave et genanvendeligt raket-system, med en raketd er automatisk lander igen efter at have sendt en kapsel med rumturister op i et lavt kredsløb. New Shepard kaldes Græshoppen fordi den ligner en græshoppe med dens fjedrende ben.
Efter en række uheld på de første missioner, håber de med NS-10 snart at have genvundet tilliden til systemet for st kunne begynde med de første levende opsendelser