Civil rumfart

Ligthsail 2's Planetary Society's "Ligthsail 2" satellit somblev opsendt tidligere i juli, har foldet sig ud i kredsløb og sendt selfies tilbage til Jorden skriver Planetary Society.
Ligthsail 2 er en teknologitest, som skal vise at man kan sende satellitter op til et lavt kredsløb, folde et solsejl ud og derefter sejle på solvinden til en højere bane. Dermed kan man fordoble raketternes nyttelast til høje baner.
LigthSail2 bane om Jorden Planetary Society mfl. opsendte i morges deres "LigthSail2" rumsonde, for at demonstrere solsejlenes muligheder.
LigthSale2 består af 3 små cubesat-enheder, som skal opsendes til en lave bane, hvor den skal folde solsejlet ud, for derefter at "sejle" op til en lidt højere bane ved solkraft, som det er demonstreret i denne korte video og som forventes at tage 1 måned.

LigthSail2 vil være meget klar at se på himlen, men da den kredser om ækvator, vil den kun være synlig syd for 42 breddegrad, indtil den genindtræder og ender sin mission med at brænde op i atmosfæren skriver Planetary Society.
Se updates her

Sidste uge opsendte SpaceX ikke mindre end 60 små satelitter med én raketopsendelse. Det var de første 60 satellitter i Elon Musk's Starlink projekt, som skal skabe internetdækning overalt på Jorden, på samme måde som Iridium, men med langt billigere adgang. I første omgang skal Starlink bestå af 1.600 satellitter 500km oppe, men i den sidste ende skla Starlink bestå af 12.000 satellitter i løbet af 2020'erne!.
Til sammenligning er der idag 16.000 objekter i kredsløb om Jorden, hvoraf 2,000 er aktive satelliter.

Men de første 60 satelliter har allerede skabt bekymring blandt astronomer og UFO-rapporter, selvom de hver især er for lyssvage til at se med det blotte øje. For dels rejser de i tætte 'clusters' som tilsammen er synlige og dels laver de glimt á la Irdium glimtene, når sollyset reflekteres i deres solpaneler. Der vil bare være 10x så mange som Iridium-glimtende og på en given aften vil der være hundrede af dem på himlen, som dermed helt vil ændre vores indtryk af nattehimlen!

Det skriver professionelle astronomer vil gøre det umuligt at tage billeder af himlen fra Jorden, uden satellit spor på.
Japanske INterstellar Technologies MOMO3 raket opsendt 4 maj 2019
Det Japanske startup firma 'Interstellar Technologies Inc' opsendte 4 maj deres MOMO3 raket til en højde af 113,4km og kom dermed principielt op i rummet,
MOMO3 er en totrinsraket, 10meter høj, ½meter i diameter op vejede ved opsendelsen ca 1 ton. Prisen for opsendelsen var kun 1/10 af JAXAs tilsvarende raketter, og Interstellar Technologies mål er også at gøre adgang til rummet billigere for det asiatiske marked
SpaceXs rumkapsel til bemandede opsendelser som den der eksploderede22 april oplevede SpaceX og NASA hvad de kaldte "en anomali". Det blev senere lækket med en video på twitter, at det var SpaceX's kapsel til opsendelse af astronauter, som eksploderede under en test af dens in-fligth abort system. SpaceX siger naturligvis intet om uheldet, mens NASA ifølge AFP modstræbende har bekræftet videoen. "Den seneste SpaceX anomali ødelagde fuldstændigt den bemandede kapsel" sagde Senator Richard Shelby, formand for det kongressens NASA udvalg ifølge flere medier (fx Times news

Det er en streg i regningen for både SpaceX og NASA, som havde erklæret at de ville sende astronautre op med en amerikansk kapsel i løbet af i år.
Men da de nu først skal undersøge årsagen og lave en ny kapsel, er det nok tvivlsom om de vil nå det.