Civil rumfart

Kina's 2020 Marslander-test Kina som har planer om at opsende en Mars-lander næste år, demonstrerede for nogle dage siden en lander, som aktivt kan undgå forhindringer lande selv. "Efter opsendelsen og 7 måneders rejse, er landingen den mest kritiske og risikable del af en Marslander-mission" sagde chefdesigneren Zhang Rongqiao. Og det mener Kina altså nu at de mestrer.

Demonstrationen for ambassadører ol. fra 19 udenlandske lande inkl. Brasilien, Italien og Frankrig, blev ifølge AFP fulgt af en opfordring om internationale samarbejder og erfaringsudveksling om Mars-missioner.
USAFs X37b militære mini-rumfærge
USAF's X37b ubemandede minirumfærge X37b er tilbage på Jorden, efter en 2 år lang mystisk mission i rummet. Den blev opsendt i 2017 på en SpaceX raket og hvorefter den har tilbragt 780 dage i rummet .

X37 rumfærgen blev oprindeligt designet af NASA til ISS, men blev opgivet. Efter nogle år i mølposen blev projektet overtaget af USAF som første gang opsendte en
test i 2012 og derefter bla. har udstyret den med udfoldelige solpaneler, så den kan operere længere tid i rummet. Der er ingen informationer om hvad den kan eller har foretaget sig i rummet, udover at man kan regne ud at den må have været i et kredsløb om Jorden.
NASA og Google Quantum supremacy computer  server center
NASA skriver at de sammen med Google har opnået at skabe et "Kvante-overherredømme" (Quantum Supremacy (QS)). Kvantecomputere regner på en fundamental anderledes måde end almindelige computere, men med opnåelse af QS, får man styr på de outputs der kommer fra et cluster af kvantecomputere, på en måde så deres samlede regnekraft ikke falder, når beregningerne asympotisk nærmer sig et resultat.

Med den type og kapacitet af regnekraft man opnår med QS vil man ifølge NASA kunne lave langt bedre materialer optimere rumrejser og meget andet. Resultaterne er publiceret i Nature
Sidste år meldte USAs præsident Donal Trump, USA ud af "The Outer Space Treaty" som forbyder våben i rummet, og stiftede samtidigt et nyt fjerde militært værn: Rum-styrken "US Space-Force", som overtog en del af US Air Force's opgaver i- og nær rummet. Men den seneste eskalering er at NATO i december 2019 forventes at erklære rummet for en krigszone!

Den direkte årsag til denne eskalation er ifølge engelske forskere bekymringer over en Russisk civil opsendelse af en satellit, som skal kunne afskære andre satelliter med det fredelige formål at udføre service på dem. Men som forskerne i ovenstående artikel siger; "Hvis civile har denne mulighed, er det sandsynligvis allerede muligt for globale militærmagter". Fx. USAF's X37b mini-rumfærge.

Hvis NATO erklærer rummet for krigszone, vil andre som for eksempel Kina og Rusland - helt sikkert følge efter blive endnu mere offensive i deres indsats i rummet.

Men hvorfor egentlig?
Fordi de avancerede militærmagter er stærkt afhængige af satellitovervågning og -kommunikation, til at overvåge troppebevægelser, reagere hurtigt på angreb, styre langdistance-droner og meget andet. Og kan man sætte nogle af disse kapaciteter ud af spillet får andre et forspring og kan agere ubemærket.

"Nej!" tænker du sikkert,så åndssvage kan de ikke være!
Los Alamo atombombe eksplosion i rummet i 1962Men jo, det kan de, selv om de godt kender konsekvenserne.For 20 juli 1962 detonerede USA deres første brintbombe i rummet, hvilket skabte et overdådigt lysshow (Se bill.), globale protester og resulterede i et forhøjet strålingsniveau i flere årtier i lave baner om Jorden skriver Smithsonian Institute of Technology. Konventionelle våben i rummet er heller ikke nyt, eftersom Sovjets Salyout 3 rumstation var udstyret med en 23mm maskinkanon som iflg kilden blev affyret/testet 19 juli 1974.

Problemet med en rumkrig er naturligvis at et par rum-atombomber hurtigt kan gøre bemandet rumfart umuligt i årtier, ligesom en håndfuld smadrede sattelitter kan omslutte Jorden med skyer af vragrester, som vil gøre rumfart umulig eller risikabel i århundreder
Satellit kollision med rumskrot (ESA animation) Siden den første opsendelse i 1957 er der blevet opsendt 5450 raketter. Mange er efterladt i deres kredsløb, mens andre er ødelagt eller kollideret og har efterladt ca. 128 mio mindre vragdele i kredsløb om Jorden estimerer ESA og 34.000 kendte større objekter.

ESA får hver uge hundreder af alarmer om kollisions-risici med nogle af disse vragdele, som man må efterforske. Det fører til at de i gennemsnit 2x om ugen er nødt til at ændre baner for nogle af deres satellitter, hvilket dels er en meget omstændelig proces og dels nedsætter levetiden for missionerne, når de hver gang skal bruge brændstof. Og med planer om tusinder af private cluster-satellitter for at sikre et globalt rumbaseret internet vil problemet blive endnu større i fremtiden.

Derfor arbejder ESA på et automatiseret system, som ved hjælp af kunstig intelligens og jordbaserede radarer selv kan styre satellitterne udenom trusler i - især - de lavere kredsløb.
Men det er kun en lappeløsning, så ESA efterspørger nu IGEN behovet for regler og trafikkontrol af rumfartøjer og satellitter, som også skal gælde de private opsendelser. Man begynder at fornemme et nødskrig fra ESA's side, når de nu endnu engang forsøger at skabe opmærksomhed om problemet.