Civil rumfart

Boeing Starliner modulet på Atlas V raketten Boing's første CST-100 Starliner, står idag klar på en Atlas V raket, på en affyringsrampe på Space Launch Complex 41.

Det er den første rigtige opsendelse af Starlineren, som er beregnet til at medbringe op til 6 astronauter. Denne første opsendelse er dog en ubemandet testopsendelse til ISS og retur. For at nå Månen i 2022 og senere også Mars, tegnede NASA i 2018 kontrakt med Boeing om at udvikle og levere Starlineren, og med United Launch Alliance (som primært er Boeing og Space X) om opsendelserne. NASA har stillet sikkerhedskrav og designspecifikationer, men Boeing og ULA har selv stået for design og udvikling skriver NASA.

I mellemtiden har Space X også selvstændigt testet deres egen Dragon rumkapsel, som er beregnet til opsendelser til rumturisme og ISS, og som allerede har været på besøg på ISS.
Dermed får USA for første gang siden rumfærgerne blev pensioneret, igen mulighed for selv at opsende astronauter, istedet for at skulle opsende dem med de Russiske Soyuz raketter.
ESAs re-entry cubesat
ESA's banebrydende 3 modul minisatellit Qarman (QubeSat for Aerothermodynamic Research and Measurements on Ablation) blev opsendt sidste uge og er nu ankommet til ISS skriver ESA. Qarman er bygget på 3 cubesats og er dermed kun 10x10x30cm og bliver den mindste satellit der har kunnet vende tilbage til Jorden.
Europa fra rummet ESAs medlemmer accepterede og godkendte en dramatisk budgetudvidelse på 4 mia € på et møde i Seville forleden.
Behovet for den øgede indsats skal bruges til flere ting:
Drift af ISS til 2030, LISA gravitionel-bølge rumsonde, astronautmissioner, Deltagelse i NASAs 'Mars sample return-mission', Gateway rumstationen om Månen, samt månebase ambitioner, en asteroidesonde. rumskrot-indsats, samt nogle lidt mindre konkrete ord om "rumsikkerhed" og at udvikle en genanvendelig raket á la SpaceX's skriver ESA.

ESA nævner også at alle astronauter skal have mindst 2 missioner bag sig, så den danske astronaut Andreas Mogensen skal altså op en gang til
ESAs IXV reentry Et ekspertpanel som inkluderer eksperter fra UN og EU, præsenterede i tirsdags en opfordring til EU om at øge deres indsats i rummet; Opfordringen kommer dels på baggrund af et estimat om at 60% af verdens økonomi idag afhænger af rumteknologi og satelliter,men også som reaktion på udviklingen på en række områder, hvor EU slet ikke følger med; Blandt andet
1. USA har trukket sig fra internationale aftaler og erklærer rummet for "en stridszone".
2. NATO ventes at følge op med tilsvarende eskaleringer.
3. Kina er ved at bygge deres egen rumstation, egne bemandede opsendelser og er på vej til Mars
4. Indien er med deres månesonder og ambitiøse satellitprogrammer ved at overhale EU
5. En stime private aktører er ved at nå til bemandede opsendelser.
6. En række andre lande som fx Iran er også ved at udvikle egne rumprogrammer

Og imens denne udvikling eskalerer om ørerne på EU, fokuserer de Europæiske samarbejder stadig på civile programmer og overlader sikring af rummet til enkelte medlemsstater, sagde eksperterne ifølge France24, AFP mfl. til de Europæiske parlamentsmedlemmer
Kina's 2020 Marslander-test Kina som har planer om at opsende en Mars-lander næste år, demonstrerede for nogle dage siden en lander, som aktivt kan undgå forhindringer lande selv. "Efter opsendelsen og 7 måneders rejse, er landingen den mest kritiske og risikable del af en Marslander-mission" sagde chefdesigneren Zhang Rongqiao. Og det mener Kina altså nu at de mestrer.

Demonstrationen for ambassadører ol. fra 19 udenlandske lande inkl. Brasilien, Italien og Frankrig, blev ifølge AFP fulgt af en opfordring om internationale samarbejder og erfaringsudveksling om Mars-missioner.