Civil rumfart

Ariane 5 med 10,7 tons satellitter
Ariane 5 med 10,7 tons satellitter
Arianespace opsendte i weekenden en Ariane5, med et Sylda dual payload modul, som indeholdt 2 kommercielle satellitter der tilsammen vejer over 10ton!

Den ene var EchoStar-18, som vejer 6,3 tons, som skal sende TV til USA. Den anden BRIsat vejer 3,54tons er ejet af den Indonesiske Bank Rakyat. De blev opsendt til hver sin geostationær bane 36.000km over Jorden.

Se Ariane 5 delivers its heaviesty payload
Falcon 9 raket
Falcon 9 raket
SpaceX testede i november deres Falcon 9R raket, som har landingsben, og som det lykkedes dem at lande igen efter opsendelsen . Målet er at den skal genanvendes, for at gøre det billigere at komme ud i rummet. De skriver at de vil forsøge at sende den op til efteråret.

SE 'Reusability: The Key to Making Human Life Multi-Planetary'
ISRO's RLV rumfærge-demo
ISRO's RLV rumfærge-demo
Indiske ISRO opsendte igår en 1/6 testmodel af deres RLV-.TD rumfærge på en HS9 fast-brændstof raket. Den blev opsendt til 65km's højde, hvorefter den gled ned og landede på - eller i - havet 450km derfra.

ISRO mener at de vil kunne lave den meget billigere end NASA gjorde og at de med den genanvendelige raket vil kunne konkurrere med private firmaer som SpaceX og opsendelser.

SE ISRO og DR
Dragon landingstest
Dragon landingstest
Det private SpaceX som allerede har opsendt adskillige Dragon kapsler til ISS med forsyninger. Men efter SpaceX med succes testede et landingssystem (bill) skriver SpaceX ejer og direktør Elon Musk på sin Twitter, at de vil forsøge at opsende en Dragon til Mars i 2018!
I første omgang bliver det en ubemandet tur, selvom Dragon modulet efterhånden er klar til bemandede opsendelser. Men den er for lille til en Mars tur.
Se Elon Musk's Twitter og SpaceX
Cubesat som AAUC4
Cubesat som AAUC4
efter flere udsættelser er den Aalborgske satellit AAUSAT4 omsider kommet i kredsløb, og man har fået kontakt til den. Forgængeren AAUSAT5 kom godt nok op, men man mistede kontakten til den. AAUSAT4 er en enkelt Cubesat enhed på 10x10x10cm som på billedet. Overfladen er helæt dækket af solceller og den har sit eget navigationssystem. Tillykke Aalborg :)

Se AAUSAT's blog, ESA og DR