Civil rumfart

Det globale Galileo net som skal erstate det gamle amerikanske GPS skal - når det er færdigt - bestå af 24 satellitter, hvoraf 14 er i kredsløb. Men denne måded tager nettet fart, med opsendelsen af hele 4 Galileo satelliter på én gang.
Hidtil er de blevet opsendt 2 ad gangen med Soyuz raketter, men denne gang opsender en ARiane 5 raket så 4 på én gang til deres baner 23.200km over Jorden. Det er en uhyre kompliceret opgave at placere 4 satellitter i hvert sit kredsløb, så det vil tage 13 dage fra opsendelsen at fuldføre!

Kilde: 'Flying the fantastic four' fra ESA

IT milliardæren Elon Musk som står bag SpaceX præsenterede forleden sin vision for en interplanetarisk raket, kaldet 'Interplanetary Transport System'. Det er en 122m høj løfteraket med 51 raketmotorer, som skal kunne løfte 550 ton i kredsløb om Jorden.

Visionen er at den skal kunne medtage ikke mindre end 100 passagerer, på en rejse til Mars!.

Han understregede at den ikke bare skulle sende turister til Månen, men også gøre en Mars koloni mulig, for at kunne skabe en læevedygtig civilisation på naboplaneten i løbet af kun 40-100år.

Ved at skabe en så stor genanvendelig raket, håber han at kunne sende passagerer ud i rummet for under 1 mio.kr , som er væsentligt meget billigere end de beløb ESA og NASA opererer med.

Se Space X
ESA's Sentinel satellit
ESA's Sentinel satellit
27 augiust registrerede ESA's jordkontrol et lille dyk og fald i strømforsyningen på deres Sentinel 1a jord-observationssatellit. Undersøgelser af satellitten med de små inspektionskameraer udnepå satellitten afslørede hurtigt årsagen: ET af dens solpaneler er ramt- og beskadiget af en lille meteorit - sikkert kun mm-stor, menden har aligevel ødelagt 1/4 af solpanelet.

'Sentinel 1a hit by space particle fra ESA
Kysten ved Stavanger i Norge
Kysten ved Stavanger i Norge
ESA's Cryosat er beregnet til at måle is højde og tykkelser, hvor normale højdemålere på satellitter (kaldet altimetre) er målrettet land eller vand. Men det har vist sig at Cryosats målinger også kan måle havhøjder med stor præcision i kystnære områder: Helt ned til 7cm nøjagtighed, hvor normale målinger kun er ned til 10-30cm.
"Konventionelle altimetre ... har typisk 10-30x større unøjagtighed end de nye på Cryosat og Sentinel3" siger Ole Baltazar Andersen fra DTU Space

Kilde: CryoSat sets new standard for measuring sea levels fra ESA
SABRE raket/jet motoren
SABRE raket/jet motoren
ESA har investeret 10 mio Euro, i den engelske SABRE (Synergistic Air-Breathing Rocket Engine) motor, som det engelske rumfartsinstitut også har lagt 50mio Euro i.
SABRE motoren er en raketmotor, men bruger luft fra et luftindtag til forbrændingen, så den kan fungere lidt som en jetmotor under opstigningen. Dermed kan man psare store mængder brændstof ved opsendelser. Når man dermed ikke behøver løfte nær så meget brændstof, kan man øge løfteevne af raketer væsentligt.

Kilde: ESA commits to next stage of UK revolutionary rocket engive fra ESA