Mini-reaktor på Månen

Et designstudie i hvordan de første rum-atomreaktorer kan se ud, blev præsenteret på National Meeting & Exposition of the American Chemical Society (ACS) forleden. Og de vil se meget anderledes ud end på Jorden!

Normalt bruger man solpaneler for at skaffe energi i rummet. Men de har en begrænset effekt og vil på overfladen af planeter og Månen, kun give energi halvdelen af tiden.Den nye Mars-rover som opesendes til efetråret har et plutonium-batteri som gør det muligt for den at køre hurtigere, og om vinteren og om natten også.

Men for mere permanent- og rigelig energi - som fx. på en bemandet månebase, skal man have en rigtig reaktor. På Jorden indkapsles reaktorer i bly og beton og køles med vand. Men det er for tungt at slæbe ud i rummet.

Derfor foreslår de en meget lille reaktor, som kan bores ned i overfladen for at reducerer udstråling, og som køles med store udfoldelige kølepaneler, som vist her på billedet

Mini-reaktor på Månen

Den vil kun komme til at fylde 46x77cm, og vil dermed være betydeligt tletere at transportere til fx. Mars end store solpaneler.

Den vil ifølge deres beregninger kunne levere 40 KiloWatt, savende til 10-15 husholdningers energiforbrug, og vil kunne gøre det i lang tid, uden at kræve service

Kilde: American Chemical Society