Print
Parent Category: Astronomi
Category: Interstellart stof

Infrarødt billede af Hestehovedtågen og flamme-nebulaen

"Hestehoved-tågen" i Orion er en af de mest kendte kendte interstellare skyer på himlen. Men dette nye billede af området taget i dybt infrarødt lys med WISE rumteleskopet, viser hvordan stjernedannelserne oplyser en "hule" af støv.

Hestehovedtågen er karakteristisk fordi den ligger som en udbuling på kanten af en mørk støv-tåge som fremhæves af nogle lysende brint-skyer der ligger lidt i baggrunden.

Men de dybt infrarøde billeder viser hvordan de mørke støvtåger er varmere end omgivelserne, på grund af stjernedannelserne inde i tågen. De ses normalt som som nogle blå områder

Det klare område øverst midtfor er den såkaldte "flammetåge" som ligger lige over selve hestehovedet, der kun ses som en lille bue af støv-tåger på kanten af det store kompleks.


WISE har kortlagt himlen i dybt infrarødt lys, indtil den løb tør for kølevæske. Derefter har den gentaget kortlægningen ved knap så dybt-IR bølgelængder, for bla. at kunne identificere små varme objekter der kan have bevæget sig i mellemtiden, såsom asteroider ol.. Du kan SE ALLE WISE billederne her, hvor du kan få adgang til databasen.

Kilde: NASA/JPL