Print
Parent Category: Astronomi
Category: Stjerner

Supernovaer er nogle af de mest ekstreme begivenheder i universet, som astronomerne hidtil har haft meget svært ved at skabe en model over. Men et eksperiment på Oslo Universitets cyklotron viser at atomernes energi-niveauer ikke forløber som man hidtil har antaget og det kan ændre hele opfattelsen af eksplosions-forløbet i supernovaerne.

Når Solen engang dør ud og falder sammen, stiger temperaturerne i dens forskellige atmosfære-lag efterhånden som den falder sammen. Lige nu dannes der Helium ud af brint, i dens kerne. Nå den kollapser begynder hele atmosfæren at blive omdannet til Helium. Imens bliver kernen omdannet til neon.

Problemet er, at en supernova ikke kan danne tungere grundstoffer end jern på den måde fordi kerne-bindingsenergien er for stor i de tungere grundstoffer.

I en større stjerne der er stor nok til at starte en supernova ender kernen derfor som jern, og når det er sket stopper det. Derefter begynder det hele derfor forfra, men ved en fissions-proces istedet: Dvs. at der dannes energi ved at splitte atomerne ad, hvorefter der udendes byger af neutroner, som beriger de allerede dannede tungere grundstoffer, så de kan ende som grundstoffer tungere end jern.

Men det er også denne del af processen astronomerne ikke helt har kunnet få til at passe..


Og det er her Oslo eksperimentet kommer ind. For i deres eksperiment hvor de bombarderede jern-kerner med Helium, men istedet for at udsende den overskydende energi som ét energi-bundt, opdagede de at den udsender energien i en serie mindre energi-kvanter.

De fandt også at forskellige grundstoffer udsender energien meget forskelligt

Og det kan - eller vil - ændre forståelsen af supernovaerne meget, så man måske endeligt kan få supernovaerne til at hænge sammen.

...ja eller rettere eksplodere på den rigtige måde i computersimulationerne i alt fald.

LÆS MERE på University of Oslo