Stjernen T Ursa Minor (T UMi)'s lyskurve Stjerner lever så længe at mennesker ikke har tid til at sidde og studere dem blive til, vokse og til slut dø, men må istedet sammenligne stjerner og identificere ens unge modne og gamle stjerner for at stykke puslespillet sammen.

Det lyder måske ikke så spændende at studere variable stjerner. Men stjernen T Ursa Minor (T UMi) i Lille Bjørn ved nordstjernen er en gammel rød kæmpestjerne, som er ved at ende sine dage som en hvid dværgstjerne,når dens energiproduktion i kernen løber tør. Og allerede nu kan man se små variationer eller "hik" i dens lysstyrke, som er udtryk for dens svindende energiproduktion, som breder sig ud i atmosfæren som lydbølger. Studier af disse lysvariationer viser at variationerne tager til. Og ved at sammenligne med gamle lysstyrkemålinger, kan man se hvordan den langsomt svinder ind skriver AAVSO.
Hvordan den vil udvikle sig over de næste 40-50år afhænger af dens præcise masse, som man kan se på grafens fremskrivning ovenfor

Dermed kan astronomerne for en gangs skyld følge udviklingen live, mens T Ursa Minor svinder ind!