Udskriv
Overordnet kategori: Astronomi
Kategori: Stjerner
En løbsk stjernes bane ud af Mælkevejen siden man i 2005 opdagede den første løbske stjerne - dvs stjerner med større fart en undslippelseshastigheden fra Mælkevejen- har man fundet ialt 30 stjerner der med den fart de har på, er på vej ud af mælkevejen.

En stjerne der kredser om Mælkevejen, bevæger sig normalt med hastigheder omkring 200km/sekund,men hyperstjernerne bevæger sig med op til 500km/sekund!
Og da det kræver en enorm kraft at accelerere en 3-8 solmasser tung stjerne (dvspå10.000.000.000.000.000.000.000 tons) op med 300km/sek, har teorien om dem fra starten været, at de blev accelereret op af Mælkevejens centrale sorte hul; Fx. hvis et dobbeltstjerne par kommer for tæt på sluges den ene stjerne, mens den anden til gengæld vil slynges væk. Og med 185 mia stjerner det ske af og til.

Men en ny analyse af en sådan tung stjernes bane på vej ud af Mælkevejen, viser at den faktisk stammer fra et sted i galakseskiven og slet ikke fra centrum. Det må betyde at der må findes sorte huller i mælkevejens skive, som er større end de stellare sorte huller, University of Michigan