Solen lige nu

Seneste SOHO billede:
Solen lige nu fra SOHO

Nyhedsbrev
RSS Feeds

RSS Feeds

Online Brugere

Vi har 26 gæster online
Banner
Modne stjerner i en fatal dans om hinanden
Skrevet af Henrik Rosenørn
Torsdag, 14. Juli 2011 02:00
Udskriv
Astronomi - Stjerner

Astronomer har fundet et dobbeltstjerne-par bestående af to hvide dværge der  nærmer sig hinanden med "halsbrækkende fart" og formodentligt vil ramme hinanden i en mega-supernova eksplosion om 900.000år

De to hvide dværge kredser meget tæt om hinanden, med en omkredsningstid på kun 13 minutter. Det svarer til en bane-hastighed på 6o00km/sek.!

Den klareste af de to hvide dværg-stjerner vejer ca. 1/4 af Solens masse presset sammen i en Neotun-størrelse mini-stjerne, mens den anden er mere kompakt og vejer ca. halvdelen af Solen men fylder det samme som Jorden.

For nylig fandt andnre forskere en ny supernova klasse bestående 4-5 "Super-Ia klasse supernovaer", som vejede mere end de teoretisk maksimale 1,4x solmasser. De bestod formodentligt netop af to lidt tungere hvide dværge der kolliderede og dermed pludselig bragte dem et godt stykker over den teoretiske masse-grænse.

Bortset fra at disse to hvide dværge er så små, er det formodentligt også sådan de vil ende.

Kilde: Harvard Smithsonian

 

:confused::cool::cry::laugh::lol::normal::blush::rolleyes::sad::shocked::sick::sleeping::smile::surprised::tongue::unsure::whistle::wink:

1000 Characters left

Antispam
Refresh image Case sensitive