Print
Parent Category: Astronomi
Category: Stjerner

Indenfor astronomien er man vant til kun at få øjebliksbilleder af processer der varer hundreder af år. Sorte huller anderledes fordi de er så kompakte at ændringer kan ske hurtigere; Og jo tættere på man kommer, jo hurtigere går det.
Derfor har et forskerhold brugt HiPERCAM instrumentet på 'Gran Telescopio Canarias', La Palma og det lille røntgen teleskop 'NICER' på ISS, til at lave en high-speed film af det lille stellare sorte hul MAXI J1820+070, som ligger i Mælkevejen, "kun" 10.000lysår herfra.
MAXI J1820+070 kredser om en anden stjerne, som den langsomt er ved at fortære og den bro af gasser der - som et sugerør - suger nabostjernen til sig, lyser kraftigere end selve den stjerne der er ved at blive fortæret.

Den High-speed film de har lavet af MAXI J1820+070, udviser detaljer der er så hurtige at filmen herover er vist i 1/10 hastighed, for at man skal kunne nå at se detaljer: De hurtigste variationer varer kun millisekunder og varierer mere end 100x Solens udstråling!.
Filmen viser et simulation af hvad de mener foregår, med de faktiske data indsat som grafer lidt inde i filmen.

Derudover fandt forskerne også en lille tidsforskel i røntgenlyset og det visuelle lys som man også har set om 2 andre sorte huller, som man med de nye optagelser dermed kan sige er typiske for sorte huller. Derudover er de nye optagelser langt mere detaljerede end de tidligere fund.Forskerne mener at de hurtige variationer skyldes dybe forbindelser med den indkommende og den udsendte plasma skriver forskerne fra University of Southhampton.