Udskriv
Overordnet kategori: Astronomi
Kategori: Stjerner
Gravitionsbølger i Blå Superkæmpe stjerners indre
"Blå Supergiganter" er enorme blå stjerner som er mange gange tungere end Solen. De lever kun kort tid og har derfor ikke været kendt så længe.

Men nye teorier og simulationer af deres indre dynamik, forudsiger at der i deres indre må være 2 typer enorme tyngdebølger, hvoraf den ene type skulle nå overfladen og dermed få deres lysstyrke til at variere ganske lidt.

Ved at bruge observationer fra NASA's Kepler K2 og TESS rumteleskoper, er det lykkedes hollandske astronomer at observere variationer i flere blå superkæmpers lys, præcis som modellen har forudsagt!
"Da vi startede simulationerne og forudså hvordan disse bølger kunne nå overfladen, troede vi ikke det nogensinde ville være muligt at observere dem" siger medforfatteren Dr. Rogers, fra School of Mathematics, Statistics and Physics ved Newcastle University.

Blå superkæmper lever kun kort tid og ender i supernovaer som beriger de interstellare gasser med stort set alle tungere elementer end Helium."Vi gå nu ind i en gylden æra for astroseismologien af store varme stjerner" slutter Rogers af på Newcastle University
Se video af simuleringen af de gravitionelle bølger