Kosmologi

lokal galakse

Israelske forskere har udtænkt en metode til at skille 21cm baggrundsstrålingen fra de tidligste Hydrogen-stjernedannelser fra strålingen fra nærmere naboer, ved at analysere bestemte mønstre i baggrundsstrålingen. Dermed har de gjort det muligt at finde de aller-tidligste stjerner - og dermed også galakser, ved hjælp af radioteleskoper fra Jorden.

Kilde: Tel Aviv University

De første stjerner der blev dannet var enorme, og endte med voldsomme kollaps der skabte supermassive sorte huller. En ny kortlægning af mikrobølge-baggrundsstrålingen udført af det 10m store 'South Pole Telescope' (bill.) har vist, at disse stjerner dannedes hurtigere og endte langt mere eksplosivt end man hidtil har ment.

LÆS MERE på Berkely

Der gik 600 mill. år før de første stjerner dukkede op i mørket efter Big Bang. Og de senere års fund af meget tidlige galakser har fået astronomer til at lede efter "mørke galakser" uden stjerner - og dem har man nu fundet 12 af!

Tiden efter Big Bang

Perioden 300-500mill. år efter Big Bang var præget af tætte tåger af Hydrogen-molekyler og ingen stjerner. Men pludselig begyndte gasserne at falde sammen til stjerner og galakser. Hvad skete der?


De første objekter der opstod efter Big Bang's "mørke periode" var enten enorme stjerner eller sorte huller. Lyset fra dem kan ikke ses direkte, men det er nu lykkedes at spore gløden fra dem.