Kosmologi

Studer af alkohol-molekyler i en galakse 7,5 mia lysår herfra, bekræfter at masseforholdet mellem elektroner og protoner ikke har ændret sig i den seneste halvdel ef universets historie.

Kilde: Foundation for Fundamental Research on Matter (NL)

Et nyt studie af jerns fordeling i Perseus galaksehoben, støtter teorien om et voldsomt starburst for over 10 mia. år siden, spredte store mængder tungere grundstoffer i hele universet.

South Polar Telescope

Det 10m store mikrobølge teleskop South Polar Telescope er godt igang med at kortlægge den kosmiske mirkobølge baggrundsstråling, som er rester- eller "ekkoet" efter Big Bang.  Indtil nu har de kortlagt 2500 kvadratgrader (6,5%) af himlen.

 LÆS MERE på Argonne National Laboratory 

NASA er ved at forberede det hidtil dybeste survey af himlen, som skal udføres med både Hubble og det infrarøde Spitzer rumteleskop. Formålet er at få et bedre overblik over hvordan det tidligste univers så ud

LÆS MERE hos NASA og Caltech

Drejninger i lyset fra Big Bang

Det er lykkedes at finde små drejninger i den kosmiske baggrudsstråling ved at sammenligne data fra ESA's Herschel ruymteleskop og et teleskop på sydpolen. Den lille drejning er resultatet af gravitionel afbøjning af lyset, som kan give værdigfuld viden om tiden lige efter universets inflation for 13,8 mia år siden

Kilde: ESA