Kosmologi

den kosmiske mikrobølgebaggrund

Planck rumteleskopet har lavet den hidtil mest detaljerede kortlægning af den kosmiske mikrobølge-baggrundsstråling. Og selvom de overordnede strukturer er som forventet, er der mange finere detaljer som vores nuværende viden ikke kan redegøre for. En mulig forklaring kunne være at universet ikke - som hidtil antaget - er symmetrisk.

LÆS MERE på University of Manchester

ALMA finder vand i det tidlige univers

Observationer med det nye ALMA submillimeter teleskop, viser at det kraftigste udbrud af stjernefødsler i kosmos, fandt sted meget tidligere end hidtil troet.

ESA har offentliggjort Planck satellittens kortlægning af den kosmiske mikrobølge baggrund (CMB), som er en rest af stråling fra det tidligste univers. det er mao. et ekko af universet, som det så ud lige efter "tågen lettede" efter Big Bang.

ESA's Planck satellits kortlægning af himlen i mikrobølgespektret, og en filtrering af den kosmiske mikrobølgebaggrung, som er "støjem" fra 380.000år efter Big Bang, offentliggøres i dag, sammen med en række forskningsresultater baseret på dens data

SE MERE hos ESAEt survey efter helt tidlige galakser foretaget med South Pole Teleskopet (SPT) har samlet 26 kandidater til gravitionelt linsede galakser, som derefter er studeret med det nye ALMA submilimeter teleskop. Og analysen viser at det er 26 meget aktivt stjernedannende galakser der er omgivet af meget støv.

Kilde: Carneige Science Institute