Kosmologi

For nogle år siden fangede man et kortvarigt radioglimt fra en fjern galakse, som blev døbt "The Lorimer Burst", hvis ægthed har været diskuteret lige siden. Men nu har man fundet 4 andre lignende radio-glimt fra fjerne galakser og har dermed bekræftet Lorimer Burstet. Man ved endnu ikke hvad det stammer fra, men vil måle mængden af intergalaktisk stof i det tidlige univers vha. signalerne.

Kilde: National Centre for Radio Astronomy Research

Når store stjerner kollapser, falder de sammen til så kompakt et legeme, at undslippelses-hastigheden overskrider lysets. Dermed kan intet undslippe den og den ender som en singularitet - et sort hul. Det har ment i 98år, men nu foreslår et par astronomer at den i stedet kan ende som en Planck stjerne, som ender med at sende alt tilbage i universet igen!

Det er lykkedes at fotografere den hidtil tidligste galakse, med en kombination af billeder fra Hubble og Spitzer rumteleskoperne. Galaksen som er døbt Y1 i galaksehoben Abell2744 (=Abell2744-Y1) menes at være 650mio. år efter Big Bang. Den er kun 1/10 så stor som mælkevejen, men producerer 20x så mange stjerner.

Kilde: arXiv

Efter Big Bang kom "den mørke periode" indtil de første store stjerner varmede universets støv og gasser op, og der blev lys. Men store stjerner lever kun kort indtil  de falder sammen i sorte huller. Nu har israelske forskere fundet at de først kom til senere end man hidtil har troet, og at "opvarmningsperioden" dermed også først kom 400 millioner år efter Big Bang

Kilde: Tel Aviv Uiversity

Støv - dvs tungere grundstoffer - stammer mest fra stjerner og supernovaer, men der var også en del støv tilstede i det tidlige univers. Men en ny undersøgelse af støvmængden i tidlige galakser, viser at der var langt mindre end man tidlige troede. Faktisk viser analyser af spektret fra galaksen I Zw 18, at der kun var 1/100 så meget som man forventede!

Kilde:  Swinburne University of Technology