Kosmologi

Normalt er gravitionelle linser hele galakser der afbøjer lyset fra fjernere objekter. Men nu har britiske forskere fundet "mikrolinser" i fjerne galakser flere milliarder lysår væk. Når enkeltstjerner på den måde afbøjer lyset fra fjernere quasarer, mener de at de vil kunne studere enkelt-stjerner i galaksecentrene, ved at holde øje med quasaren over længere tid,og se den passere bagom andre stjerner i galaksen

Kilde: Royal Astronomical Society

den kosmiske mikrobølgebaggrundDet er  lykkedes at de hidtil bedste målinger af det ekstragalaktiske baggrundslys (EBL) som er det baggrundslys der fylder universet. Og målingerne viser at EBL er aftaget over de sidste 5 milliarder år!

blazar

Blazarer er galakser der udsender meget højenergi stråler af masse og røntgen-stråler ud i det intergalatiske rum.
Nye studier af blazaren PKS 1424+240 viser at den er den fjerneste kendte blazar, men at den har et meget usædvanligt spektrum.

Kort over CMB

Planck satellittens survey af den kosmiske baggrundsstråling fandt en uventet variation i baggrundsstrålingen - Dvs. at universet ikke er homogent, sådan sstandardteorien om Big Bang.

Og nu viser nye resultater at Higgs feltet heller ikke er homogent, så astrofysikerne nu skal til at ikke bare at overvejer HVAD der fik universet til at ekspandere i den såkaldte inflation, men også HVORDAN det skete.

LÆS MERE på Nature, wikipedia og om plancks kortlægning

Hvordan så de tidligste galakser ud? Nye analyser af dybt infrarøde surveys af det tidligste univers viser ikke overraskende at de var betydeligt mindre end i dag. Men de viser også at galakserne kun redegører for halvdelen af det diffuse baggrundslys der stammer fra den tid i universets historie: Den anden halvdel mener forskerne stammer fra intergalaktisk stof: Dvs. at der var betydeligt mere stof mellem galakserne dengang end nu

Kilde: Harvard