Kosmologi

Støv - dvs tungere grundstoffer - stammer mest fra stjerner og supernovaer, men der var også en del støv tilstede i det tidlige univers. Men en ny undersøgelse af støvmængden i tidlige galakser, viser at der var langt mindre end man tidlige troede. Faktisk viser analyser af spektret fra galaksen I Zw 18, at der kun var 1/100 så meget som man forventede!

Kilde:  Swinburne University of Technology

Studer af alkohol-molekyler i en galakse 7,5 mia lysår herfra, bekræfter at masseforholdet mellem elektroner og protoner ikke har ændret sig i den seneste halvdel ef universets historie.

Kilde: Foundation for Fundamental Research on Matter (NL)

Et nyt studie af jerns fordeling i Perseus galaksehoben, støtter teorien om et voldsomt starburst for over 10 mia. år siden, spredte store mængder tungere grundstoffer i hele universet.

South Polar Telescope

Det 10m store mikrobølge teleskop South Polar Telescope er godt igang med at kortlægge den kosmiske mirkobølge baggrundsstråling, som er rester- eller "ekkoet" efter Big Bang.  Indtil nu har de kortlagt 2500 kvadratgrader (6,5%) af himlen.

 LÆS MERE på Argonne National Laboratory 

NASA er ved at forberede det hidtil dybeste survey af himlen, som skal udføres med både Hubble og det infrarøde Spitzer rumteleskop. Formålet er at få et bedre overblik over hvordan det tidligste univers så ud

LÆS MERE hos NASA og Caltech