Udskriv
Overordnet kategori: Astronomi
Kategori: Kosmologi
Illustration af det intergalaktiske net stof fra University of Colorado, Boulder
Illustration af det intergalaktiske net stof fra University of Colorado, Boulder
De sidste 10år har der været stort fokus på at finde mørkt stof og -energi. Men faktisk har vi ikke engang haft helt styr på synlige stof!

Galaksernes masse udgør nemlig kun 10% af det baryonske stof, mens hele 60% findes i diffuse gasskyer mellem galakserne. De sidste 30% har man hidtil ikke kunnet redegøre for. Det mener forskerne nu at de har fundet;
En gruppe forskere fra Italien, Holland, Spanien, Harvard, Colorado mfl, har i 20år prøvet at redegøre for det manglende stof. Tilbage i 2012 foreslog de at det måske gemmer sig som "varm intergalaktisk stof" kaldet WHIM (warm-hot intergalactic medium).
Illustration af metoden til at finde det manglende intergalaktiske stof med Nexwton XXM rumteleskopet
Illustration af metoden til at finde det manglende intergalaktiske stof med Newton XXM rumteleskopet
De har derfor studeret quasaren 1ES 1553 ved hjælp af rumteleskoper som bla. ESA's XXM røntgen rumteleskop, og har fundet tydelige signaturer af højt-ioniseret brint og Helium i dens spektrum. Signaturerne var spredt ud over spektret som illustrationen viser, fordi det lå imellem os og quasaren og derfor har forskellige rødforskydninger.
De har så skabt en model af stoffets fordeling i rummet mellem os.

Under en antagelse om at der er lignende stof spredt ud over resten af himlen, har de derefter vist at det netop vil redegøre for de sidste 30% af universets masse. De forelår at stoffet er blevet slynget ud af galakser og quasarer for milliarder år siden, men har endnu ikke nogen forslag til hvilken kataklystisk begivenhed i universets historie der kan har gjort det.

Kilder: University of Colorado Boulder og XXM/Newton finds missing intergalactic material